144. Kormányinfó – Gulyás Gergely: elítélendő, amit Borkai tett, Orbán nem tervez győri látogatást

2019.10.10 12:40

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány tevékenységéről számol be a mai Kormányinfó keretein belül.

 

Más portfolió a magyar jelöltnek?

OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:33
A Várhelyi Olivérrel kapcsolatos ATV-s kérdésre - miszerint elképzelhető, hogy nem kapja meg a bővítési portfoliót és egyáltalán jelenzték-e már, hogy elfogadják hivatalos jelöltnek a kormány részéről a volt nagykövetet - Gulyás elmondta: Orbán Viktor azt jelezte Ursula von der Leyennek, hogy a szerdai kormányülésen erősítik meg Várhelyi jelölését, ami meg is történt, így mostantól van lehetőség erre visszaigazolást adni. Arról, hogy a bővítés helyett mást szánnának neki, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sem maga az érintett, sem a kormány ilyen tájékoztatást nem kapott.
 
Hídfőállások a kormánnyal szemben
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:31
Kérdésünkre, hogy Miskolcon és Gödöllőn is arra utalt Orbán Viktor, hogy akkor lesz pénz a fejlesztésekre, ha a városoknak kormánypárti polgármestere lesz és ez nem problémás-e, a miniszter azt mondta: nem a kormány nem tekinti partnereknek az önkormányzatokat, hanem vannak olyan politikai erők, akik egyértelművé tették, hogy nem jó vezetőket akarnak adni a városoknak 2019-ben, hanem hídfőállásokat építenének a következő parlamenti választásra.
 
Fulyás szerint a ávlasztásokat ezek az erők felkészülés, pozíció és területfoglalás részeként nézik és ezt hangoztatják, márpedig, ha valaki önkormányzati tisztség betoltőjeként a kormánnyal szemben hirdet háborút, annak kárát a helyi közösség látja majd Gulyás szerint.
 
"Biztosan nyerni fog"
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:30
Gulyás Gergely hozzátette: szerinte Tarlós István budapesti ismertsége egyébként még a kormánypártokénál is szélesebb, ezért ő arra számít, hogy biztosan nyerni fog.
 
Tarlós-Karácsony: kinek hisz?
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:28
Kérdésünkre, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a főpolgármester-választással kapcsolatos közvélemény-kutatások közül melyiknek hisz, elmondta: elsősorban Tarlós Istvánnal ért egyet, aki úgy fogalmazott, hogy a közvélemény-kutatók közül lesz, aki sarokba áll vasárnap este. Mint ismert, vannak, akik fej-fej melletti küzdelemről írnak, mások akár 10-12 százalékos különbséget is mértek Tarlós és Karácsony között.
 
Simonka pénzei
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:26
Az ATV Simonka György állítólagos kenőpénzeit firtató kérdésére válaszolva Gulyás elmondta, folyik a büntetőeljárás, ismerik a vádakat, de képviselőtársát is megilleti az ártatlanság vélelme a jogerős ítéletig.
 
Ha nyer, maradhat 5 évig?
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:24
Arra a kérdésünkre, hogy ha megnyeri a választást, ki fogja-e tölteni 5 éves mandátumát, így reagált: akik most indulnak, szerinte mindenki azzal a szándékkal áll rajthoz, hogy 5 éves megbizatást nyernek el. Ha ez megtörténik, onnan kezdve pedig már csak a politikusok saját döntése, hogy ezt végigszolgálják-e, vagy sem.
 
 
Egy törés Borkai életútjában
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:22
Az ATV-nek arra a kérdésére, hogy a miniszter szerint meg fogja-e nyerni Borkai Zsolt Győrben a polgármester-választást, Gulyás azt válaszolta: nem tud jósolni. Még esélylatolgatásra sem vállalkozott, de azt elmondta, hogy Borkai városvezetői tevékenységét kritika nem érte, életútját tekintve pedig - még ha most látni is benne egy törést -, egy olimpiai bajnokról van szó, aki dicsőséget szerzett az országnak. Hozzátette: a győri polgárok majd eldöntik, kinek szavaznak bizalmat.
 
"Teljes gátlástalansággal rontottak rá"
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:20
Az egyik, hajón levő hölgy által korábban kapott 3 milliós támogatás és Borkai Zsolt esetleges kapcsolatát firtató kérdésre pedig azt mondta Gulyás, hogy EU-s pénzeket a győri polgármester nem osztott. Mint mondta, Magyarországon szerinte 100, de inkább 200 ezer fölött lehet azok száma, akik közvetlenül, vagy cégükön keresztül uniós pénzekhez jutottak és nem szabad szerinte ezeket az embereket megvádolni azzal, hogy hasonlót tettek ennek érdekében, mint amit a hajón látható hölgy. Gulyás Gergely a Borkai-ügy kapcsán hozzátette: szerinte a magyar sajtó teljes gátlástalansággal rontott rá azokra is, akik a hajón voltak és nem közszereplők, ettől pedig óva intett mindenkit.
 
Néhány másodpercet látott a videóból
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:16
Arra a kérdésünkre, hogy akkor a videón látható körülmények a véletlenek műve lehet és Borkai az áldozat, Gulyás azt mondta: néhány másodpercet látott a felvételekből, de ott szerinte kevés volt a véletlen.
 
Nincs okuk nem hinni Borkainak
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:13
Az ATV kérdésére, hogy hisz-e Borkainak, aki a hétvégén azt állította, hogy közpénzt az utazásra nem használt fel, nem drogozott és törvénysértést sem követett el, a miniszter azt mondta: nincs oka nem hinni neki, mert ezzel ellentétes bizonyíték nem áll rendelkezésre.
 
Gulyás nem tudott a videóról.
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:10
Arra, hogy tudott-e Gulyás a felvételről korábban, mivel a sajtóban megjelent, hogy állítólag a Fideszesn belül már tudtak róla, hogy valakik házalnak azzal és el akarják adni, Gulyás Gergely úgy reagált: ő nem tartozik abba a kiválasztott körbe, aki erről tudott és nincs is információja arról, hogy bárki tudott volna a felvételről annak megjelenése előtt. Hozzátette: szerinte ezek nyilvánosságra kerülését egyébként érdemes lesz majd a választás után még értékelni, mivel sok mindent megváltoztatott a politikában.
 
Orbán nem tervez győri látogatást most
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:07
A kérdésre, hogy Orbán Viktor Győr városába is ellátogat-e a kampány során és fog-e Borkai Zsoltot támogató videót posztolni, a miniszter úgy válaszolt: a miniszterelnök nem tervez győri látogatást a következő napokban.
 
A kormány nem képviseltette magát a hajón
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 11:01
A Rákosfalvy Zoltánnak adott kaszinókoncesszió és Győr polgármesterének kapcsolatát firtató kérdésre Gulyás azt mondta: Győr városa semmilyen kaszinókoncesszióról döntött, azokat a kormány adta, de a kormány nem képviseltette magát azon az alkalmon, ahol a videó készült.
 
"Új világ van" - kell-e 18-as karika?
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:58
- ezt monda Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a győri polgármesterről készült videókat a sajtó egésze lehozta. Hozzátette: az egész ügyet szerencsétlennek tartja, úgy gondolja, ezek a videók, amik a budaörsi és a győri polgármesterről megjelentek, a magyar politikai élet mélypontját jelentik. A folyamat is rossz és káros szerinte, már azon aggódik, hogy nem kell-e ezek tárgyalása miatt a 18-as karikát kitenni a Kormányinfóra.
 
"Elítélendő"
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:55
Gulyás szerint, ha az a kérdés, hogy a videón látható dolgok magánüógynek számítanak-e, mindenki egyetérthet abban, hogy igen. Ha az, hogy helyes-e, arra pedig az a válasz, hogy "nem. Elítélendő". Ezenkívül a tárcavezető szerint minden kérdést a Borkai-üggyel kapcsolatban külön kell tisztázni, azokat például, hogy kinek milyen gazdasági érdekeltsége volt a videó szereplői közül, ki milyen megbízásokat kapott és azokat hogyan teljesítette. "A kettőt kár összekapcsolni egymással"- magyarázta.
 
Borkai-ügy
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:49
A Borkai-ügyről kérdezi az RTL Klub Gulyást, aki szerint érdemes átfogóan értékelni az egész jelenséget elsőre, aminek legfőbb kérédse, hogy a nyilvánosság határa hol húzódik a közszereplők esetében. A miniszter szerint eddig az volt a jellemző a magyar közéletre, hogy a sajtónak maximum nagyon szélsőséges kis része lépte át az ezzel kapcsolatos határokat, és ez még a Wittinghof-videó nyilvánosságra kerülése után is így maradt, a Borkai-ügy kapcsán viszont minden megváltozott.
 
 
Kispesti botrány
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:46
Ahol fenyegetik és elássák egymást, ott ilyen kisebb korrupciós ügyek vizsgálatot már nem igényelnek- válaszolja Gulyás a köztévé, kispesti ellenzéki botrányát firtató kérdésre. Hozzáteszi: érdeklődve figyeli, hogy Kispest polgármesterének mennyi időbe telik saját képviselőtársát megismerni egy ilyen videón. „Úgy látom, napról napra egyre előrébb jut ebben”- mondja Gulyás Gajda Péterről.
 
Falusi csok
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:43
Falusi csoknál közel 1500 benyújtott kérelem van, ezek átlagos összege több mint 7 millió forint. Kormányzati többletre egyedül az autótámogatás esetében volt eddig szükség- magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, hogy a költségvetés stabil és a pluszok fedezetet biztosítanak a további támogatásokkal kapcsolatos szükségletekre.
 
Elmaradtak
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:42
A kormány próbálja gyorsítani a támogatás folyósítását- tette hozzá Gulyás Gergely, mert szerinte el vannak maradva ezzel.
 
285 milliárdnyi babaváró támogatás
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:41
Babaváró támogatásra eddig 285 milliárd forintnyi szerződés született- közli Gulyás, hozzátéve, hogy autótámogatásra majdnem 16 ezer benyújtott kérelem érkezett. A további forrásra ezért volt szükség. Közel 9 ezer határozat már megszületett.
 
További milliárdok autótámogatásra
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:41
A családtámogatási rendszer is szóba került a tegnapi kormányülésen. További 2 milliárd forintot megszavaztak az autótámogatásra.
 
Kvóta
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:40
A távozó bizottság utolsó kísérlete az a kvótaelosztási terv, ami most megjelent. A magyar kormány semmilyen kötelező kvótaelosztást nem fog támogatni- jelezte Gulyás Gergely.
 
Mondvacsinált okok
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:38
Trócsányinak lett volna a legnagyobb legitimációja a miniszter szerint, de szerinte olyan vörös posztónak minősült Brüsszelben a határzár, hogy mondvacsinált okokkal vádolták meg összeférhetetlenséggel és emiatt kellett mást jelölni. Nem kívántunk újabb politikust jelölni- tette hozzá Gulyás, aki szerint semmilyen kétség nem merülhet fel Várhelyi alkalmasságával kapcsolatban.
 
Várhelyit méltatja
OKTÓBER 10.CSÜTÖRTÖK 10:38
Kezdi Gulyás Gergely. Először Várhelyi Olivért méltatja, aki szerinte Magyarországon az EU egyik legjobb ismerője.
 
atv.hu