17 ezer lélegeztetőgépből ezer sem ment a kórházakba

2020.12.01 06:03

Még a legrosszabb forgatókönyvek szerint is csak az eddig átadott mennyiség háromszorosára lehet szükség. A meggondolatlanul felvásárolt berendezések nagy része raktárakban, logisztikai központokban várja, hogy eladják vagy elajándékozzák.

Orbán egyik „legnagyobb hazugságáról” írt Hadházy Ákos | Röviden
A miniszterelnök az egyik repülőgép fedélzetén az akkor érkezett szállítmánnyal
 
Fotó: facebook.com / Orbán Viktor
 
A május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe – derül ki a szervezet november 26-i összesítéséből, amelyet Hadházy Ákos független képviselő közérdekű adatigénylésére válaszolva állított össze az ÁEEK.
 
Vagyis a több mint háromszáz milliárd forintért megvett mennyiség alig tizenhetede jutott eddig egyáltalán el a potenciális felhasználási helyére, a többi különböző raktárakban porosodik. És túlnyomó részük feltehetően ott is marad, hiszen már a járvány tavaszi, első hulláma után kitört felvásárlási láz kezdetén tudni lehetett, hogy Magyarország durván túlvásárolta magát – írta a hvg.hu.
 
Az intenzív osztályra kerülők kétharmada szorul gépi lélegeztetésre – tehát az Orbán Viktor által jósolt 4480 intenzív ágyhoz valamivel kevesebb mint 3000 lélegeztetőgépre lenne szükség.
 
Az ÁEEK összesítése szerint, egyébként a legtöbb lélegeztetőgépet, 103-at az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállították. Egy nagyságrenddel kevesebbet, 65-öt, illetve 61-et kapott a miskolci megyei kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház, míg a 150 férőhellyel és 40 intenzív ággyal felszerelt kiskunhalasi járványkórház például 38-at, a soproni, szolnoki, vagy a szintén budapesti Szent Margit Kórház csak nyolcat, az ózdi Balogh Pál Kórház pedig csak egyet. A kórházak mellett a listában tizenöt idős- és két szociális otthon is szerepel, többségében két készülékkel.
 
forrás: hvg.hu