1Úton Nemzetközi Zarándoknap - ima az egységért

2015.08.22 12:44

Szombaton nemzetközi zarándoklatot szerveztek Miskolcon és környékén is. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap résztvevői útjukat a különböző népek és nemzetek egységéért és békéjéért ajánlják fel.

A Mária Út  Közép-Európa zarándokútja, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Ezt a hozzávetőleg 1500 kilométeres utat osztották fel 20-25 kilométeres szakaszokra itthon és a határon túl is. Az 1Úton elnevezésű zarándoklatot immár másodízben rendezik meg.

Ezt az utat most az egységért és a megbékélésért ajánlottuk fel – nyilatkozta Deák Andrea, a zarándoklat médiafelelőse. Nagyon sok helyről jöttek, vannak köztük gyülekezeti tagok, civil szervezetek képviselői, családok, családosok és egyedállók is. Az ember ilyenkor a saját terheit leteszi és nagyon felemelő dolog együtt imádkozni és zarándokolni a többiekkel ezért az ügyért – mondja Deák Andrea, aki egyben a Mária Rádió munkatársa is.

Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap helyi programja reggel 8 órakor Görömbölyön, a görög katolikus templomtól indult, Dudás László parókus áldásával. Majd a zarándokok Kisgyőrön át Kácson, illetve Miskolcon keresztül Sajópálfala kegyhelyéhez indultak.

Hejőcsabán, a római katolikus templomban közös imát tartottak, majd az Avasi lakótelepen keresztül a Jezsuita Gimnázium Isteni Ige templomához érkeztek a zarándokok. A Mindszent feletti Kálvária kápolna és a Mindszenti templom volt a következő imahelyszín, majd a Búza téri görög katolikus székesegyházban Orosz Atanáz püspök áldásával indult útnak az egységért és megbékélésért imádkozó tömeg. A zarándokok a Deszka templom után a szirmabesenyői görög és a római katolikus templomokba látogatnak.

Ezután ünnepélyes alapkőletétel szerepel a zarándoknapi programban a plébánián, Palánki Ferenc püspök vezetésével. A következő állomás a sajóvámosi a görög katolikus templom. Sajópálfalán pedig a Könnyező Szűzanya kegyképet keresik fel a hívek. A zarándoknap záróeseményét a búcsújáróhely kegytemplomában tartják, a szertartást Kocsis Fülöp érsek-metropolita mutatja be.

minap.hu