„2010 óta egy falunyi ember fagyott meg Magyarországon”

2015.01.26 19:45

Az MSZP ismét kezdeményezi a fagyhalálok megelőzésére szolgáló pénzügyi alap létrehozását, amelyet a Fidesz már ötször leszavazott a parlamentben - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Lukács Zoltán elmondta, 2010 óta 1200-an, egy falunyi ember fagyott meg Magyarországon; több mint hatvan százalékuk nem az utcán, hanem saját fűtetlen lakásában halt meg.

Az ellenzéki politikus szavai szerint a pénzügyi alap elsősorban azokon segítene, akiknek a rezsicsökkentés semmit nem jelent, vagyis szénnel, fával fűtenek, vagy akiknél kikapcsolták a vezetékes szolgáltatásokat. Hozzátette: az alap bevételi forrása az állami tulajdonban lévő energetikai cégek adózás utáni jövedelmének 50 százaléka lenne.

Kérdésre válaszolva közölte, ha jól vezetik ezeket a cégeket, akkor az alapba több tízmilliárd forint is befolyhat évente.

Kifejtette: támogatásban részesülhetne mindenki, akinek bejelentett lakása van, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladta meg a minimálbér nettó összegét. Jogosultak lennének a védett fogyasztók is.

Lukács Zoltán elmondta, a támogatások összege negyedévente 20-50 ezer forint lenne, de egyes különleges esetekben akár 100 ezer forintra is nőhet. A támogatásra való jogosultságot az önkormányzatok állapítanák meg - mondta, megjegyezve: támogatást lehetne kapni a szolgáltatásba való visszakapcsoláshoz, illetve az előre fizetős mérők felszereléséhez is.

Véleménye szerint ha ismét leszavazzák a javaslatot, akkor minden olyan ember halála, akit az alappal megmenthettek volna, a kormánypárti politikusok lelkén fog száradni.

Hozzátette: bármit állít a kormány, öt év alatt duplájára nőtt a díjtartozást felhalmozott családok száma, és a tartozások összege is megduplázódott. Ismertetése szerint a 100 ezer lakosra vetített fagy miatti halálozás az Egyesült Államokhoz képest Magyarországon tízszeres.

Lukács Zoltán egy felmérést ismertetve közölte, 2011-ben a magyar lakosság 11,7 százaléka nem engedhette meg magának, hogy megfelelően fűtse a lakását. A szocialista kormány utolsó évében ez 8 százalék volt - jegyezte meg.

nol.hu

Fidesz: ma minden segítséget megkapnak a rászorulók

A szocialisták kormányzásával szemben ma minden segítséget megkapnak a rászorulók, nemcsak a téli fűtéshez, hanem a szociális étkeztetéshez is - reagált a Fidesz-frakció sajtóirodája arra, hogy az MSZP hétfőn ismét kezdeményezte a fagyhalál elleni alap létrehozását.

A kormánypárti képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a rezsicsökkentésnek köszönhetően átlagosan 25 százalékkal kerül kevesebbe a fűtés, mint korábban, a legrászorultabbakat pedig ingyenes tűzifával és szénnel segítik több mint kétezer kistelepülésen.
   
A hárommilliárd forint értékű ingyenes tüzelőanyagot az önkormányzatok osztják szét, előnyt élveznek a kisnyugdíjasok, a halmozottan hátrányos helyzetű és gyermeket nevelő családok - írta reagálásában a Fidesz-frakció.
   
Hozzátették, a kormány minden eddiginél többet fordít a szociális tűzifaprogramra, a hajléktalanellátásra, az utcai ellátás működtetésére, a rászorulók étkeztetésére, valamint a foglalkoztatási és felzárkóztatási programokra.

mti.hu