2017-ben drágább lesz az élet: visszatér az infláció (+videó)

2017.01.25 09:29

2017-ben visszatér hazánkba a korábban hosszú évekre eltűnő infláció: az év második felében már teljesülhet a 3%-os inflációs cél. Ez a változás a jegybanki politika irányát is módosítani fogja, mondta el Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

 

 

Az elmúlt három évben nulla százalék körül mozgott a pénzromlás éves üteme Magyarországon. Ennek hátterében az energiaárak, illetve az üzemanyagárak jelentős mérséklődése állt. Bár a háttérben megbújt 1-1,5% körüli infláció, de ezeket elfedte az energiaárak mérséklődése. 2016 őszén az üzemanyagárak elkezdtek emelkedni, így a korábbi tendencia megváltozni látszik, és 2017 második felére már teljesülhet a 3%-os inflációs cél. Ezzel az is jár, hogy idén januárban már 20%-kal többet kell fizetni a benzinkutaknál, mint egy évvel ezelőtt.

A változás a jegybanki  politika irányát is módosítani fogja: itthon is véget ér a monetáris lazítás, belátható időn belül pedig elkezdődhet a szigorítás időszaka, egyelőre kamatemelés nélkül. A Raiffeisen Bank szakértői szerint a forint árfolyam az euróval szemben a már megszokott 310 körüli szinten marad.

gazdasagtv.hu