2018-ra országszerte lesz vastagbélrákszűrés

2015.07.22 16:14

A tervek szerint 2018 végére az egész ország területén lesz vastagbélrákszűrés – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Mészáros János azt mondta, ez annál is inkább szükséges, mert az Európai Unióban a lakosság arányában Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrákban, illetve a megbetegedések tekintetében Szlovákia után a második helyen állunk.

A megelőzést segíti, hogy 2020-ig az ezzel kapcsolatos operatív program keretében 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre a prevenció, az egészségügyi szűrések kiterjesztésére.

Fontos a prevenció
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy jelenleg csupán négy megyében folynak vastagbélrák-szűrési programok: Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyében hazai finanszírozás nyomán, Csongrád megyében pedig egy európai uniós pilotprojekt keretében. A tervek szerint ennek köszönhetően 285 háziorvos bevonásával az év végéig már 30 ezer férfi és nő szűrése történik meg.

Mészáros János hangsúlyozta, hogy a 2015-ben megfogalmazott egészségügyi stratégiában kiemelt helyen szerepel a megelőzés és a szűrés, illetve az elmúlt években jelentős egészségpolitikai lépések történtek a megelőzés, főleg a daganatos megbetegedések megelőzése, korai felismerése érdekében.

Kitért arra, hogy ilyen elsődleges prevenciós intézkedés volt a dohányzásellenes jogszabályok megfogalmazása, a méhnyakrák megelőzésére szolgáló HPV-oltás bevezetése a fiatal lányok esetében, valamint az egészséges táplálkozást segítő közétkeztetési szabályok.
Népszerűsítik a szűrési programokat

Ugyanakkor a másodlagos prevenciós elemeket olyan szűrőprogramok jelentik, amelyek konkrét, elsősorban daganatos megbetegedések korai felismerését szolgálják.

Tájékoztatása szerint méhnyakrákszűrésben már 45 ezer, 25 és 65 év közötti nő vett részt, és az egészségügyi személyzet képzése révén már az 5 ezer lakosnál kisebb lélekszámú településekre is eljutnak a szűrőprogrammal. Ugyancsak magasabb szintre kívánják emelni az emlődaganatok szűrését a 45 és 65 év közötti nők körében.

Az a cél, hogy a jelenlegi 50 százalékos átszűrtségi rátát 60 százalékra emeljék. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak 200 millió forint áll rendelkezésére a szűrési programok népszerűsítésére, menedzselésére – mondta Mészáros János.

mno.hu