2020-tól megszűnik a légi szúnyogirtás

2019.07.18 10:29

Magyarországon a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton, míg Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással. Utóbbi megakadályozza a szúnyogok kifejlődését, s ezáltal a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését. Jó hír, hogy jövőre talán már hazánkban is ez lesz az eljárás.

Fotó: Kozma István
 
Dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa egy márciusi konferencián arról beszélt, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer.
 
Az idén a szúnyogok győztek, mert mind kikelt a lárvából. Nemsokára elpusztulnak, mert az életciklusuk 6-8 hét, így hamarosan magától enyhül a helyzet, ha nem lesznek újabb nagy esőzések és áradások. Amennyiben nem lesz augusztusban szúnyog, akkor az a természetnek köszönhető – nyilatkozta a 24.hu-nak Kőszegi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke.
 

Az országos szúnyoggyérítést áprilisban kezdték meg, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a szúnyoghelyzetet. Szakemberek szerint a probléma az, hogy Magyarországon hagyományosan 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton.
 
Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését, ebből fakadóan a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését, másrészt sokkal kevesebb mérgező anyaggal terhelik a környezetet. A helyzet viszont valószínűleg hamarosan megváltozik, amennyiben a légi szúnyogirtás 2020-tól megszűnik.
 
Az irtást irányító katasztrófavédelem a 24.hu kérdéseire reagálva megerősítette: előreláthatóan arra kell számítani, hogy az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Hozzátették, hogy az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Ennek előnye, hogy az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható vele a vérszívók permetezése.
 
Fotó: Vajda János / mti.hu
 
A katasztrófavédelem válaszából az derül ki, hogy csak a kémiai szúnyogirtó szerek légi kijuttatása szűnik meg 2020-tól, ugyanis „a lárvagyérítésre alkalmazható biológiai készítményt csak kisebb mértékben érinti a változás, korlátozásokkal ugyan, de továbbra is felhasználható marad légi kijuttatással azokon a helyeken, ahol földi eljárással az nem megvalósítható.”
 
A katasztrófavédelemnél érdeklődtek arról, mi az oka, hogy a biológiai irtás csak nagyon kis mértékben terjedt el Magyarországon. Magyarázatuk szerint a biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez minden olyan esetben, amikor ezt a helyszín és az időjárási viszonyok, illetve az évszak lehetővé teszi, azonban ez nincs mindig így.
 
A módszer csak a tenyészőhelyek pontos feltérképezése esetén, technológiailag jól kezelhető területeken lehet eredményes, ahol átlagos csapadékviszonyok mellett jó hatásfokú a kezelés. Esős időszakokat követően, vagy árvízi helyzetek után nagyszámú, sok esetben elaprózott, nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető lárvatenyészőhelyek jönnek létre.
 
A mostani helyzet szerintük pontosan ilyen. A rendkívül csapadékos május miatt árhullám vonult le folyóinkon, az esőzés és árhullám után pedig milliószámra keletkeztek pocsolyák olyan területeken, amelyek nemhogy járművel, gyalog sem közelíthetők meg. Mindezeken túl a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található.
 
Nem lehet biológiai készítménnyel kezelni minden egyes pocsolyát, kerti vödröt, lavórt, kaspót vagy ereszt, amelyben megáll a víz. Védett természeti területeken a szabályok a biológiai módszer alkalmazását is tiltják – tették hozzá.
 
forrás: 24.hu