21 milliárdos kincs rejtőzik Tolcsván

2017.11.08 11:43

Csaknem 1,5 milliárd forintot fordíthatnak a tolcsvai borvagyon megőrzésére.

A tokaji bor hungarikum, amelyre kiemelt figyelmet fordít a kormány
A tokaji bor hungarikum, amelyre kiemelt figyelmet fordít a kormány
Fotó: Vajda János
 
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Tolcsván jelentette be, hogy a kormány a Nemzeti Borkincstár Program keretében közel 1,5 milliárdot biztosít  a világon egyedülálló tolcsvai borászati kincs borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére. A tolcsvai Szirmay-Waldbott kastélyban megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, a világszerte páratlan nemzeti borvagyonként emlegetett borgyűjtemény – amelynek legrégebbi tétele az 1860-as évekből származik – jelenleg 390 ezer palackot tartalmaz és becsült összértéke megközelítheti a 21 milliárd forintot. A tolcsvai bejelentésen dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa elmondta, a kétéves program keretében a borvagyon egy részét szeretnék majd látogathatóvá is tenni.
 
tolcsva1
 
Milliárdos vagyon, muzeális borkészlet van a föld alatt
 
A kormány közel másfél milliárd forintot biztosít a világon egyedülálló tolcsvai borászati kincs borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére – jelentette be a Nemzeti Borkincstár Program bemutatásakor dr. Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter kedden a tolcsvai Szirmay-Waldbott kastélyban.
 
A tokaji bor hungarikum, kiemelt figyelmet fordítunk rá.” 
Fazekas Sándor
 
Őrizve gyarapítani
 
A bejelentés természetesen nem volt előzmény nélküli. Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa az utóbbi időben gyakran megfordult a hegyaljai településen, hogy egyeztessen a Tolcsván található nemzeti borvagyonról a falu vezetőivel, borászaival, hiszen egy ilyen semmit nem ér, ha nem vigyáznak rá, ha nem mutatják be.
 
tolcsva3
 
Első lépésként tavaly az 1956-os októberi forradalom 60. évfordulójának tiszteletére újrapalackozták a tolcsvai borvagyonban található 1956-os évjárat egy részét.
 
– Közösségünket régóta foglalkoztatja a településen őrzött borvagyon sorsa – mondja Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere. – Ez a mai esemény azt bizonyítja, nem csupán számunkra fontos ez a páratlan kincs.
 
– Amennyire köztudott, annyira rejtett kincs ez a borkészlet – mondta dr. Fazekas Sándor. – A tokaji bor hungarikum, amelyre a kormány is kiemelt figyelmet fordít. Ennek megnyilvánulása a mostani bejelentésünk, miszerint a polgári kormány közel 1,5 milliárd forintot biztosít a tolcsvai borvagyon megőrzésére, minőségi bevizsgálására, a tárolás feltételeinek javítására, a kincs látogathatóvá tételére. Ezt a kincset kötelességünk nem csupán megőrizni, de tovább is gyarapítani.
 
Láthatóvá tenni
 
– Másfél évnyi előkészítő munka előzte meg a mai bejelentést – mondja dr. Kiss Eliza. – Ez alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk, számos új baráttal gazdagodtunk, kicsit néha tiszteletbeli tolcsvai polgárnak is érzem magam. Adott egy pince, amely jelenlegi állapotában méltatlan ahhoz a sokmilliárdos kincshez, amelyet őriz. Talán azt sem túlzás állítani, a pince életveszélyes állapotban van. Éppen ezért jelentős összeget fordítunk majd a kivitelezés során a pince felújítására, megerősítésére. Egy kis gondot okoz ma még, hogy bár a köznyelv nemzeti borvagyonként említi ezt a világon egyedülálló borkészletet, jogi értelemben nem létezik a borvagyon. Ezen kívül egy kicsit nehezíti az ügyet, hogy több tárca is érintett, más kezelésben van a pince és a borkészlet, valamint jelenleg a pince üzemeltetése nem minisztériumi feladat. A Nemzeti Borkincstár Program keretében a cél az, hogy az elkövetkező két év alatt rendbe hozzuk a pincét, bevizsgáljuk a pincében található borokat, elvégezzük az állagmegóvást és kidolgozzuk a stratégiát, hogy lehet ezt az értéket turisztikai attrakcióként hasznosítani, milyen gasztronómiai programokat lehet idehozni és milyen oktatási célú lehetőségek rejtőznek ebben a borkészletben. Természetesen a teljes pince a felújítás alatt sem lesz látogatható, de lehetőséget nyújtunk majd az idelátogatóknak, hogy betekintést nyerhessenek a tolcsvai nemzeti borvagyonba.
 
tolcsva4
Fazekas Sándor (jobbra) és Csoma Ernő tolcsvai polgármester a program okiratával
 
 
A tolcsvai borvagyon
 
A tolcsvai borvagyonként emlegetett borgyűjtemény összesen 390 ezer palackot tartalmaz. Becsült értéke ennek a páratlan borkészletnek megközelítheti a 21 milliárd forintot. A legrégebbi tételek még az 1860-as évekből származnak. Több mint 130 év gyűjtőmunkája halmozódott fel a pincében, amelyet a közeljövőben látogathatóvá kívánnak tenni, ezzel is növelve a Tokaji borvidék turisztikai vonzerejét.
 
A révbe ért tokaji hajó
 
– Tokaj-Hegyalja hányódó hajója végre révbe ér – mondta dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Több évtizedes képviselői munkámat végigkísérte a tolcsvai muzeális borkészlet sorsa. Köszönet azoknak az ismert és ismeretlen hősöknek, akik szorgos gyűjtőmunkával több mint egy évszázad tolcsvai borkincsét megőrizték. Ez a mai bejelentés bizonyítja, a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a Tokaji borvidékre. Ez a most bejelentett program egy olyan beruházás, amely évek múlva kamatostul meg fog térülni.
 
Bánhegyi Gábor
boon.hu