240 milliárd forinttal dobálózik Botka

2017.05.17 15:34

Körülbelül ennyi lenne a 13. havi nyugdíj visszavezetése.

240 milliárd forinttal dobálózik Botka
 
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az országos nyugdíjas parlament rendezvényén többek között azt a választási ígéretet tette, hogy visszaállítja a 13. havi nyugdíjat, illetve emeli a nyugdíjminimumot is.
 
A 2018-as költségvetés tervében a korhatár felettiek öregségi nyugdíjára összesen 2670 milliárd forint van beállítva, a nők korhatár alatti nyugellátására pedig további 260 milliárd. Ez egyszerűsítve azt jelenti, hogy egy hónapban – a tervek szerint – 244 milliárd forint megy majd ki nyugdíjakra. Abban az esetben, ha mindenki automatikusan és januártól kezdve visszamenőleges hatállyal megkapná pluszban a teljes egyhavi járandóságát, az körülbelül ennyibe kerülne (hozzátéve, hogy azt persze pontosan nem tudni, Botka teljes körben ígérte-e az emelést).
 
Ha a nyugdíjminimumot is emelik, akkor az összeg nyilván tovább duzzad.
 
A 13. havi nyugdíjat egyébként Bözsi néni (Orbán Viktor által ki nem igazított) emléke ellenére nem Gyurcsány Ferenc, hanem a Bajnai-kormány vezette ki 2009 júliusától. Akkor úgy számoltak, hogy 2010-ben összesen 160 milliárd forintot spórolnak az intézkedés hatására.
 
hvg.hu