25 éves a magyar internet

2016.10.15 07:22

Hat évvel az internet első bejegyzett domainneve után, 1991. október 15-én hajnali 2 órakor megszületett az első .hu-ra végződő internetes cím.

Ebben a pillanatban 25 éves a magyar internet

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet weboldala, a sztaki.hu indulása után nem sokkal jött el a hazai internet elindulásának pillanata a SZTAKI és a bécsi műegyetem között. Bár az első bejegyzett cím a sztaki.hu, azonban az első igazi, megtekinthető magyar honlap a Budapesti Műszaki (és Gazdaságtudományi) Egyetem által 1993-ban indított bme.hu volt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közlésében felidézik: a bővülés 1996 elején indult meg igazán, ekkor év elején 400, áprilisban pedig mát több mint 500 domain név üzemelt hazánkban. Mindez persze mai szemmel nézve elenyésző: jelenleg kb. 700 ezer domain van bejegyezve a .hu alá, és ez a szám napi átlagban 350 új címmel bővül.

Az első olyan internetes cím, amely nem egy állami intézmény nevéhez köthető, hanem befektetési célból jött létre, a zene.hu volt. Sokan emlékezhetnek még az első magyar keresőre is, a Heuréka.hu-ra, amely 1997-ben jelent meg.

hvg.hu