25 éves a Reumás Betegek Egyesülete

2016.05.31 18:01

A jubileum alkalmából ünnepséget tartottak ma a Semmelweis kórházban, amin részt vett Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke is.

A Reumás Betegek Egyesületét az a hiányérzet hozta létre, amit a mindennapokban érez a rendeléseken az orvos: kevés információval tudja ellátni a beteget a panaszok csökkentésére.

reuma_160530_fkcs_2.jpg

fotó: F. Kaderják Csilla

Valójában azt is tudnia kellene minden betegnek, hogy mit is jelent a betegsége, miért vannak a panaszai, kell-e valamit tennie, hogy meggyógyuljon. Erre a zsúfolt rendeléseken nem jut idő.

A reumás betegségek okozta panaszok jelentősen rontják az életminőséget. Minden nap meg kell küzdeni a fájdalommal, a mozgáskorlátozottság okozta kihívásokkal.

– Korunkban számos forrása van a jó tanácsoknak. A célunk az volt, hogy egyre több információval lássuk el tagjainkat az egészségről, a betegségekről, a kezelés lehetőségeiről – mondta Riba Dezső elnök. – Aki hiteles forrásból származó tudással rendelkezik, az tudja, hogyan járulhat hozzá saját maga a gyógyulásához.

reuma_160530_fkcs_5.jpg

Ehhez a munkához ismert szakorvosokat sikerült megnyerniük. A 25 év alatt számos beszélgetést, kirándulást, gyógyfürdő-látogatást szervezett az egyesület.

– Mi, orvosok is tapasztaljuk, hogy egészen más szinten zajlik a beszélgetés az egyesület tagjai és az orvos között, amikor panaszokkal fordulnak hozzánk. Számos hasznos ismeretet tudtunk átadni a betegeknek, ezek segítségével jobban megőrizhetik egészségüket, ha betegség jelentkezik, tudják, kihez forduljanak – fogalmazott az elnök.

minap.hu