25 perc moz­gás­sal 7 év plusz nyug­díj!

2015.09.02 14:54

A londoni St George's University kardiológus professzora ismertetett egy tanulmányt, ami szerint napi 25 perc tempós gyaloglás 50 százalékkal csökkenti az esélyét, hogy elvisz bennünket egy szívroham, és nyerünk vele akár plusz 7 évet is. Sanjay Sharma professzor azzal bíztat, hogy még 70 éves kor után sem késő elkezdeni mozogni.

A brit Daily Mail ismertette azt a több egyetemi klinika vizsgálatait feldolgozó tanulmányt, ami tudományos alapossággal igazolja, hogy a mozgás maga az élet, de praktikus tanáccsal is szolgál ahhoz, hogy mit kell tennünk egészségünk érdekében. Végül is semmi különöset, használnunk kell a lábunkat, vagyis rendszeresen gyalogolnunk ajánlatos.

Ne túl lassan, ne túl gyorsan
Az az ideális tempó, ha mozgás közben még tudunk beszélni, de már nem tudunk énekelni. Ha ezt szem előtt tartjuk, és felvesszük a napirendünkbe, hogy naponta legalább 25 percet ebben a tempóban gyalogolunk vagy kocogunk, akkor máris sokat tettünk szívünk egészségéért. 70 évesen is remekül fogunk kinézni, és legalább 90 éves korunkig élvezhetjük földi létünket. A legújabb kutatások legalábbis ezt állítják.

Kiváló antidepresszáns
Érdemes minél korábban elkezdeni a rendszeres mozgást, de 50-60 év körül, sőt 70-en felül sem késő. Napi 25 perc séta vagy gyaloglás csak használhat még azoknak az embereknek is, akik már valamilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. Ráadásul a sport kiváló antidepresszáns, javíthatjuk vele a kognitív funkcióinkat – gondolkodás, emlékezet, figyelem, érzékelés –, vagyis késleltethetjük vele szellemi hanyatlásunkat is.

ripost.hu