3 milliárddal ugrott meg a kórházak adóssága

2016.08.30 06:23

A kórházak adóssága a július végi állapot szerint egyetlen hónap alatt közel 3 milliárd forinttal növekedett - derül ki az mfor.hu összegzéséből.

Július végén a költségvetési szervek között a kórházak adóssága 2,8 milliárd forinttal emelkedett, így már 50,7 milliárddal tartoznak - derül ki a Magyar Államkincstár oldalán található összegzésből.

Az adósság növekedése megállíthatatlannak tűnik, ami annak fényében különösen aggasztó, hogy egyrészt már így is komoly gondok akadnak az ellátással, másrészt pedig tavaly már volt egy 60 milliárd forintos adósságkonszolidáció, ami után még 7-8 milliárdot kaptak a kórházak. Viszont úgy tűnik, hogy a segítség nem eredményezett tartós megoldást.

A kórházak 50,7 milliárdos adósságának 42 százaléka 10 intézményhez volt köthető. A 3 legnagyobb tartozással rendelkező intézmény július végén

  • a honvéd kórház volt 4,6 milliárd forinttal,
  • a Békés Megyei Központi Kórház 3,3 milliárddal,
  • és a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ 3,1 milliárdos adóssággal.

Ráadásul a fentiek esetében semmi javulás nem mutatkozott júliusban, hiszen a honvéd kórház 672, a békés megyei intézmény 61, a Péterfy Sándor utcai pedig 153 millióval növelte a tartozását.

Ennél is nagyobb össszegű tartozás gyűlt össze júliusban a Gottsegen György Országos Kardiológai Intézetnél, a hó végi 1,25 milliárdos állomány 176 millióval haladta meg a június végit.

Ráadásul újabb intézmények közelítik a lélektani egymilliárdos tartozásállományt. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház már 985 milliónál, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház pedig 961 milliónál jár.

A listán szereplő 82 intézmény közel negyede, 23,5 százaléka már több mint egymilliárd forinttal tartozik, 38,3 százaléka pedig félmilliárd forintnál is több pénzzel adós.

A helyzet pedig általánosságban sem mutat javulást, hiszen mindössze 19 intézmény volt képes kisebb-nagyobb mértékben csökkenteni júliusban a tartozásállományát, igaz, az apadás mértéke jellemzően 20-40 millió között mozgott.

Akad viszont 2 kiemelkedő intézmény is, mely a szerencsébbek közé tartozva teljesen eltüntette - az amúgy sem nagy mértékű - adósságát.

A Batthyány Kázmér Szakkórház törlesztette júliusban egymilliós elmaradását, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet pedig a 8 milliós adósságát tüntette el.

mfor.hu