327 felett az euró, pedig most nyugodtak a tőzsdék

2019.05.21 11:29

Öt dolog, amit nem árt ma tudni. A tőzsdék megnyugodtak a tegnapi esés után, mivel az amerikai illetékesek 90 napos felfüggesztést helyeztek kilátásba a Huawei-bojkottban. A BUX stagnál, a forint viszont ütemesen tovább gyengül, 327 fölé ment az euró. A csipgyártók után az amerikai kiskereskedelem és távközlés is felbolydult.

(Fotó: Eidenpenz József)

 

1. Mire ez a megnyugvás?
 
Ma kissé megnyugodtak a tőzsdék, az európai EuroStoxx index 0,4 százalékos pluszban van, az amerikai határidős indexek is 0,2-0,4 százalékos emelkedést jeleznek előre. A kereskedelmi háború, a Huawei-ügy körüli feszültség kissé enyhült. Az amerikai chipgyártók és más technológiai cégek estek hétfőn nagyot, miután bejelentették, hogy végrehajtják az USA kormánya által a Huawei-vel szemben előírt bojkottot.
 
Azután amerikai illetékesek hétfőn késő este azt mondták, hogy hajlandóak 90 napos átmeneti határidőt adni. Ma lakáspiaci adatok jönnek az USA-ban itteni idő szerint kora délután, a chicagoi és a bostoni Fed vezetői is beszélni fognak. A Fed elnöke, Jerome Powell tegnap beszélt ugyan, de a befektetőket igazán érdeklő dolgokról, mint a kamatokról lényegeset mondott.
 
2. Száguld az euró/forint
 
Azaz gyengül a forint, az euró jelenleg 327,40, ezen a szinten szeptemberben járt utoljára. A BUX index stagnál, pozitív kezdés után a nulla körül szűk sávban mozog.
 
“Nincs megállás az EUR/HUF kurzus számára a 325-ös technikai szint elesését követően, ma reggel már 327 forint környékén tartózkodik az árfolyam. 327,6 forintnál található egy kisebb technikai szint, ami talán megakaszthatja az elmúlt napok gyengülési hullámát, de igazán erős ellenállás legközelebb 330 forintnál található” – írta az Erste Befektetési délelőtti hírlevele.
 
3. Itt a CIG Pannónia-jelentés
 
A 6,278 milliárd forint első háromhavi díjbevétel a nem-élet üzletág 10 százalékos növekedésének, valamint a nyugdíj-, egészség- és csoportos biztosítások iránti növekvő keresletnek köszönhető – áll a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. első negyedéves tőzsdei gyorsjelentésében.
 
A jelentés azért nem teljesen sikertörténet. A cég 508 millió forintos eredménye 107 millió forintos csökkenés. Ebből “71 millió forintot magyaráz a részvényopciós programból származó kötelezettségek átértékelési különbözete” a részvény árfolyammozgásai miatt, 15 millió forint a Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. indulását követő első negyedéves veszteség. Az MKB-Pannónia Alapkezelőből a csoportra jutó nyereség 17 millió forinttal kevesebb lett – magyarázták.
 
4. Az amerikai kiskereskedelem nagy hete
 
Tegnap a Sears részvénye 12 százalékkal esett, de volt nap közben harminc százalék feletti mínuszban is. A csőd szélén egyensúlyozó vállalat az áprilisban közzétett reorganizációs tervének felülvizsgálatát, módosított verzióját jelentette be.
 
Ma a Home Depot, a Kohl’s gyorsjelentése érkezik tőzsdenyitás előtt, kereskedési idő után pedig a Nordstrom. Holnap a Target, a Lowe’s, egy nappal később a Best Buy és a Ross Stores. A Walmart múlt héten jelentett, azt kedvezően fogadta a piac.
 
5. Gigászi mobilszolgáltató jön létre?
 
A Sprint és a T-Mobile US közötti fúzió élénken foglalkoztatja az amerikaiakat, mivel a harmadik és negyedik legnagyobb vezeték nélküli távközlési szolgáltatókról van szó az országban. Bár már tavaly is voltak erről spekulációk, most komolyra látszik fordulni a dolog. Ha a versenyjogi hatóságok is benne vannak, egy 26 milliárd dolláros, 127 millió fogyasztót ellátó cég jöhet létre. Hétfőn az illetékes hatóság, az FCC egyik vezetője nyilatkozott úgy, hogy a fúzió megvalósulhat.
 
privatbamkar.hu