40 év elég a férfiaknak is – Miskolcról indul a szakszervezeti kezdeményezés

2015.07.20 16:10

– Az esélyegyenlőségről és egyenlő bánásmódról szóló törvény kimondja, hogy az alapvető jogokat férfiak és nők számára egyaránt biztosítani kell, vagyis senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ez volt az elsődleges szempont, ami miatt az aláírásgyűjtést kezdeményeztük – mondta Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezeti Szövetség elnöke, az aláírásgyűjtés szervezője a Búza téren tartott tájékoztatón.  

Ez egy lehetőséget jelentene azoknak az embereknek, akik a munkaerőpiacon már nem tudnak elhelyezkedni. Erről Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke beszélt. Mi nem azt mondjuk, hogy általános nyugdíjkorhatár-csökkentésre lenne szükség, hanem azt, hogy ha valaki olyan élethelyzetbe kerül, akkor legyen egy ellátórendszer, amibe be tud lépni, és így nem marad jövedelem nélkül. Így gondoskodhatnánk az idősekről, és adhatnánk helyet a pályakezdőknek – hangsúlyozta Kordás László.

Azoknak, akik 1957-ben születettek, jelenleg 65 év az öregségi nyugdíjkorhatár. Ezzel a szabályozással, ha valaki 18 éves kora óta folyamatosan dolgozott, 58 éves korában is elmehetne majd nyugdíjba. Európában szinte mindenütt van olyan szabályozás, hogy 40 év munkaviszony után választható a nyugdíj – mondta Bodnár József, az aláírásgyűjtés szervezője. Portugáliában 65 év a nyugdíjkorhatár, de 40 év után is elmehetnek nyugdíjba mindkét nem tagjai. A horvátoknál is 65 év az öregségi nyugdíj ideje, de 41 bedolgozott év után a nők és a férfiak is választhatják a nyugdíjat.

Ez az államháztartás számára 200 milliárd forintnyi kiadást jelenthet – utalt Kordás László arra a számításra, amelyet a szakszervezet közgazdászai számoltak ki a 40 év bedolgozott munkaidő után választható nyugdíj költségeiről. Ez évente 25-30 ezer embert érintene szerintük.

Az aláíróívekkel és a szakszervezetek által felállított standokkal november elejéig találkozhatnak az ország nagyobb városaiban. Amennyiben összegyűlik a 200 ezer aláírás, népszavazást írnak ki az ügyben.

minap.hu