40 év munka után ekkora nyugdíj? Megdöbbentő szám!

2015.08.06 12:33

Egy asszony felnevelt két gyermeket, 40 éven át fizette a járulékokat becsülettel, és most itt tart. 58.700,- Ft-ot kap nyugdíjként. Ez a minimálbér 60 százaléka.

Bár most éppen arról folyik a diskurzus, hogy a férfiak is elmehessenek 40 évnyi munkaviszony után nyugdíjba, kiderült, a nők sem járnak jól ezzel a megoldással. Főleg azok után, hogy megváltoztatták a nyugdíj összegének megállapítási módját! Egy kaposvári asszony mindössze 58.700,- forintot kap nyugellátás címén, pedig ő mindig becsületesen befizette a járulékait.

Kiderült, hogy már nem az utolsó 10-20 év fizetéséből képzik a nyugdíj összegét, hanem az összes ledolgozott év munkabérét számításba veszik! 40 éve 1000 forintos fizetéseket kaptak az emberek, ez pedig jelentősen csökkentette az összesítés végeredményét, pedig annak idején az nem volt rossz pénz. Az elégedetlen asszony ráadásul több hónappal tovább fizette be a járulékokat, amit nem számítottak bele a nyugdíjába.

"Régen úgy állapították meg a nyugdíjat, hogy a munkában töltött utolsó öt-tíz évet vették alapul, annak alapján számolták ki. Most miért az egész 40 évet vonják össze, hiszen az 1980-as években mindössze 1000 forint volt az átlagfizetés. Én 40 év munkaviszony után 58 700 forint nyugdíjat kapok, vagyis az öregségi nyugdíjam a minimálbér 60 százaléka lett, de tudok olyan nőkről, akik sokkal rosszabbul jártak." - nyilatkozta az asszony.

A nyugdíjszakértő szerint a rendszer törvényes és jól működik, hiszen speciális szorzók alapján számítják ki az egyes munkaévek bérének netto összegét.

kiskegyed.hu