5 újévi fogadalom, amivel tényleg sokat spórolhatsz

2015.01.01 07:49

Új évet kezdünk a mai nappal: ilyenkor sokan megfogadják, hogy leszoknak a dohányzásról, többet sportolnak, vagy esetleg kevesebb alkoholt fogyasztanak majd. A Pénzcentrum egészen más újévi fogadalmakat mutat: ezzel az 5 tippel stabilabb (pénzügyi) lábakon állhatsz, vagy több pénz maradhat a zsebedben 2015-ben.

1. Készíts családi költségvetést - és vezesd rendszeresen!
Itt az év eleje, most érdemes családi költségvetés készíteni! Vegyünk egy kockás papírt, vagy egy excel-táblát, mérjük fel, mennyi bevételünk és mennyi kiadásunk lehet 2015-ben. Gondoljuk át, mikor várható nagyobb kiadás (valószínűleg ez a nyaralás, az iskolakezdés időszaka lesz). Vezessük rendszeresen, havonta kiadásainkat, így észrevehetjük, hol "szökik a pénz". Így azt is láthatjuk, hol kellene többet spórolnunk.


2. Próbálj félretenni - még ha lehetetlennek is tűnik
A hosszú távú megtakarítást úgy tudjuk hatékonyan elkezdeni, ha a lehető legpontosabban tisztában vagyunk anyagi helyzetünkkel. Ha szűkösek erőforrásaink, a megtakarítást kezdjük alapos tervezéssel. Ezért is hangsúlyoztuk az első pontban, hogy készítsünk családi költségvetést, és nézzük meg azt, melyek azok a területek, ahol a következő hónapban néhány ezer, tízezer forintot tudunk spórolni.
Az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy várhatóan mikor lesz szükségünk a megtakarított pénzre.

Ha ugyanis csak rövid távú megtakarítási konstrukcióban gondolkodhatunk, akkor semmiképp sem érdemes hosszú távú befektetések közül választani, hiszen ezeknél előfordulhat, hogy adott esetben csak nagy veszteségek árán lehet értékesíteni, amikor szükség lenne a megtakarításra. Ebből egyértelműen következik, hogy fontos annak felmérése is, hogy szükség esetén milyen könnyen lehet az adott befektetést felszámolni, milyen gyorsan és mekkora költséggel lehet a pénzhez hozzájutni.

A legcélszerűbb, ha a megspórolt összeget még hónap elején félretesszük, és lehetőleg később sem használunk fel belőle. Próbáljunk hosszú távra tervezni: minden hónapban lehetőleg ugyanannyit - vagy többet - tegyünk félre. Döntsük el, mi a megtakarítás célja: esetleg egy új hűtőszekrényre gyűjtünk, fűtéskorszerűsítésre teszünk félre, vagy hosszú távon spórolunk - például gyermekünk taníttatására, vagy nyugdíjunk kiegészítésére. Megtakarításainkkal bővülnek jövőbeni anyagi lehetőségeink, így például megteremthetjük az induló tőkét egy ingatlan vásárlásához, de anyagi biztonságot is képezhetünk arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva átmenetileg vagy tartósan csökkenne a jövedelmünk.


3. Nézd át a bankszámládat - és válts olcsóbbra!
Kb. fél óra elég arra, hogy átnézzük banki költségeinket, és - ha szükségesnek érezzük - keressünk olcsóbb számlacsomagot, bankkártyát (például online kalkulátorok segítségével). Akár több ezer forintot is spórolhatunk ezzel havonta. Figyeljünk arra, mennyi a számlavezetés, a netbank, a call center, vagy az sms-értesítő díja, de akár a bankunktól postai úton érkező rendszeres számlaértesítőket is lemondhatjuk.


4. Kezdd el a nyugdíj-előtakarékosságot
Saját dolgunkat könnyítjük meg, ha korán kezdjük a takarékoskodást. Azért javasolja minden pénzügyi szakember, hogy kezdjük el a takarékoskodást időben, mert a kamatos-kamat hatás és az állami adókedvezmények hosszú távon jelentősen megnövelik a megtakarításunk értékét. Korán kezdve alacsony összegekkel is messzire juthatunk, később viszont nagyobb összegekkel sem tudjuk utolérni magunkat. Ideális esetben a munkába állásunk időpontjától kezdve ajánlott takarékoskodni, 35-40 éves korban már szinte kötelező, 50-55 éves kortól pedig csak jelentős megtakarításokkal tudjuk majd várhatóan fenntartani a jelenlegi életszínvonalunkat.

Magyarországon három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam, mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Egyébként mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai.

Ez a három a

    Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ),

    az Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP) és

    a Nyugdíjbiztosítás.

5. Nézd át biztosításaidat - ezzel spórolhatsz is
Időről-időre érdemes a biztosításokkal is foglalkozni. Könnyen lehet, hogy - például az online kalkulátorok segítségével - jóval kedvezőbb árú lakásbiztosítást, életbiztosítást is találhatunk a jelenleginél. Apropó, lakásbiztosítás: ha az ingóságok értékét érintő változás történik, például egy nagyobb értékű vagyontárggyal gazdagodik a tulajdonos, vagy - az ingatlant illetően - bővítést végzett, akkor a biztosítási védelem mindenképpen felülvizsgálatra szorul.

penzcentrum.hu