51 ezret talált az utcán: még jó, hogy nem került miatta börtönbe

2016.07.30 20:22

51 ezer forintot és egy név nélküli nyugdíjszelvényt talált az utcán D. Zoltán a pécsi kisvasút sofőrje, ahelyett azonban, hogy zsebre tette volna a pénzt, nyomozásba kezdett. Vajon megtarthatta volna a talált pénzt?

A legtöbben talán zsebre tettük volna azt a pénzt, amit a belvárosban sétáló pécsi férfi talált egy zebrán. Denke Zoltán ugyanis nemrég egy tömött pénztárcát talált az utcán, benne 51 ezer forinttal és egy név nélküli nyugdíjszelvénnyel.
 

Először azt hittem, egy telefontok, meg is lepődtem, hogy egy tárca. Nem volt benne más, csak egy törzsvásárlói kártya, de név sajnos azon sem szerepelt - mesélte a Borsnak Zoltán, akinek természetes volt, hogy megkeresi a tulajt.

Zoltán először a helyi lapban lévő hirdetéssel próbálta megtalálni a tulajdonost, de senki nem jelentkezett. Végül a szelvényen található sorszám alapján megtalálták a tulajdonost, akinek Zoltán személyesen vitte el a pénzt - elképzelhető mennyire örült az illető nyugdíjának.

 

Mit kell tennünk, ha pénzt találunk valahol? Megtarthatjuk?

A bankjegyek és érmék megtalálásáról a törvény konkrét szabályokat fogalmaz meg, eszerint a talált pénzt kötelesek vagyunk a megtalálástól számított nyolc napon belül leadni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

 

Mi történhet, ha nem adjuk le a talált pénzt?

A törvény nem tesz különbséget a talált pénz értéke között, ezért, ha csak egy ötforintost is találunk az utcán, azt is kötelesek vagyunk leadni. Amennyiben pedig ezt nem tesszük meg a találástól számított nyolc napon belül, akkor szabálysértést vagy bűncselekményt követünk el.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 378. § (1) bekezdése alapján aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. - válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

penzcentrum.hu