6,5 millió eurós büntetést kapott Magyarország

2019.12.04 17:05

Rendszerszintű hiányosságokat találtak a magyar vidékfejlesztési program közbeszerzési eljárásaiban, ezért 6,5 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság Magyarországra, közölte a Demokratikus Koalíciós EP-képviselője, aki tagja a Európai Parlament mezőgazdasági szakbizottságának.

6,5 millió eurós büntetést kapott Magyarország az Európai Bizottságtól
 
Ellenőrizték az uniós támogatások felhasználását. Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság 2015. és 2017. évi ellenőrzései és az OLAF vizsgálatai is rendszerszintű hiányosságokat találtak a magyar vidékfejlesztési program közbeszerzési eljárásaiban. Ezért 6,5 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság. Emellett felül kell vizsgáltatni az ide kapcsolódó közbeszerzéseket a magyar hatóságoknak.
 
6,5 millió eurós büntetést kapott Magyarország
Fotó:  Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
 
Szégyen, hogy az Orbán-rezsim nyilvánvaló, nem is titkolt lopásai miatt az ország ilyen súlyos és válságos helyzetbe került. Nem csupán a több millió eurós büntetésről, hanem az ország jó hírnevéről is szó van - mondta Ara-Kovács.
 
Képtalálat a következőre: „ara-kovács attila https”
Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / mti.hu
 
Mi, európai magyarok nem akarjuk, hogy a közpénzeket, uniós támogatásokat lenyúló miniszterelnökről és haverjairól legyünk híresek" - fogalmazott a szociáldemokrata politikus, hozzátéve, hogy ezért szeretnék kiharcolni, "hogy az uniós támogatásokat ne Orbán Viktor és érdekköre osszák szét, hanem a települések közvetlen kapják meg ezeket. Így valóban Magyarország fog gyarapodni, nem pedig az oligarchák bankszámlái".
 
Októberben elején az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján és a mezőgazdasági szakbizottságában is nagy indulatokat keltett egy New York Times cikk, melyben azt írják, hogy Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén az EU mezőgazdasági támogatásának a „zöme a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol”.
 
euronews.com / atv.hu