600 ezer nyugdíjas került szorult helyzetbe (+videó)

2019.10.31 13:37

Nő a nyugdíjasok jelenléte a munkaerőpiacon, de nincs valódi ösztönzés az idősek továbbfoglalkoztatására. Csak kihalásos alapon csökken a 100 ezer forint alatti ellátásból élők száma, de a számuk még így is eléri a 600 ezer főt - mondta el az ATV műsorában Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke.

 

Nagyjából 600 ezer idős ember nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. Bár számuk csökken, de azt senki nem teszi hozzá a kormányoldalon, hogy azért, mert meghalnak - fogalmazott a műsorban Hegyesiné Orsós Éva, aki szerint ez rengeteg nyugdíjast kényszerít döntési helyzetbe: a 60-70 ezres ellátást kapóknak például a gyógyszerek kiváltása, vagy a rezsifizetés között kell választania.
 
Kitért arra, hogy bár az Eurostat felmérése szerint csökkent azoknak a száma, akik nem tudták felfűteni lakásaikat, de szerinte vannak olyan magyar falvak, ahol naponta sétautat szerveznek, hogy lássák melyik kéményből nem jön füst.


Arra, hogy a nyugdíjasok helyzetén hogyan lehetne javítani, Hegyesiné Orsós Éva azt mondta, hogy az öngondoskodás mindenképpen fontos, de ezt nem ösztönzi eléggé az állam. 2010 előtt szerinte több olyan intézkedés is volt - például a vállalatok önkéntes nyugdíj-hozzájárulási támogatása - amely erősítette ezt a szemléletet. Most úgy látja, hiányoznak az olyan támogatások, mint az adójóváírás lehetősége.
 
Ugyan a kormány egyre inkább be akarja vonni a nyugdíjasokat a munkaerőpiacra, enyhítve így a munkáltatói oldal létszámhiányát, de 2010 után mégis olyan intézkedések születtek, amelyek a nyugdíjas korhatárt elérő embereket kiszorították a munkaerőpiacról. Szerinte már akkor ösztönözni kellett volna őket, hogy maradjanak a munkaerőpiacon. Így mostanra csak 200 ezerre tehető azok száma, akik nyugdíjasként keresőtevékenységet folytatnak, ami csak az időseknek nagyjából 10 százalékát teszi ki.
 
atv.hu / napi.hu