7 pontban ment neki Gyárfásnak Hosszú Katinka, Gyurta, Kapás és a Verrasztó testvérek

2016.11.21 09:31

Vessenek véget a függőségen, kiszolgáltatottságon alapuló úszószövetségi rendszernek, és mondjanak végre le - szorgalmazzák a hétpontos nyilatkozat aláírói, miután a hétvégén egyeztettek a helyzetről. A nevüket vállaló úszók új vezetést, egységes elveket követelnek, hogy a 2017-es hazai vizes vb-n minél eredményesebben szerepelhessen a csapat.

7 pontban ment neki Gyárfásnak Hosszú Katinka, Gyurta, Kapás és a Verrasztó testvérek

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup mellett több prominens úszó aláírta a hétfő reggel Hosszú Facebook-oldalán közzétett hétpontos nyilatkozatot.

Az aláírók: Bernek Péter, ifjúsági olimpiai bajnok, rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszó; Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője; Financsek Gábor, olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó; Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó; Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő; Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó; Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó; Verrasztó Evelyn, olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő.

Mint írták, a hétvégén egyeztettek az úszósport képviselői és a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) között kialakult helyzetről. Kiderült: ugyanazokkal a problémákkal küzdenek és ugyanazokat a dolgokat tekintik fontosnak szeretett sportágukban. A felsorolt sportolók helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök, Gyárfás Tamás áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartják alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő̋ viszonyban vannak a meglévő̋ rendszerrel. Sajnálattal hallgatják a MÚSZ "szakmaiatlan és üres frázisait", illetve hogy a kritikáikra érkező egyetlen válasz a személyeskedés – írták. Az úszó társadalom szerintük fél, ezért nem mer kiállni meggyőződése mellett.

A jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét

– írták. A MÚSZ rendszerét függőségen alapulónak, kiszolgáltatottnak tartják. Ehelyett egy korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert követelnek, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel. A változást a 2017-es hazai vizes vb-re való tekintettel is szorgalmazzák. Ennek érdekében újra felszólították Gyárfásékat, hogy távozzon a MÚSZ 20 éve regnáló vezetése. Továbbá az alábbi pontokat fogalmazták meg:


1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására.
2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
5. Kérjük a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását.
6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.
7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, észszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

hvg.hu