8+2 milliárd a diósgyőri sportkomplexumra

2015.02.15 13:50

A stadionban az építkezést megelőző bontás, a napos oldali lelátóval valószínűleg júniusban kezdődik.

Megírta a Magyar Közlöny: „a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósítandó Diósgyőri stadion rekonstrukció beruházás megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 461/2013 (XII.4.) Kormányrendelet módosításáról” született határozat. Ennek jegyében Miskolcon, az Andrássy út – Kilencedik utca – Tizenegyedik utca – Pereces-patak által határolt földrészeket bevonják a stadionrekonstrukciós programba, hogy ott UEFA IV. kategóriájú stadion, illetve annak kiszolgáló létesítményei megépülhessenek, továbbá a Diósgyőri stadionból kibontásra kerülő napos oldali lelátó, pályavilágítás és egyéb berendezések az MVSC sporttelepén kerüljenek elhelyezésre. Mindehhez forrást is biztosítanak: az eddigi 4,5 milliárd helyett 8 milliárd forint lesz a beruházás összege – ebből tavalyi állami költségvetés 1,75 milliárdot tartalmazott, az ideire tervezett 2,75 milliárdot további 800 millióval egészíti ki az állam, a 2016-os költségvetésből pedig 2,7 milliárdot terveznek adni.

Minderről a múlt héten szerdán megtartott kormány­ülésen született döntés – tudta meg lapunk, majd ezt követően hétfőn vált hivatalossá, mindez, amikor megjelent a Magyar Közlönyben. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót kedden dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, aki így fogalmazott:

– A DVTK fennállásának 105. évfordulója után néhány nappal, korszakos jelentőségű kormánydöntés került írásba foglalásra: a tegnap kihirdetett rendelet értelmében 8 milliárd forintból újul meg a Diósgyőri stadion, a környezete, az odavezető utak, továbbá az MVSC pályára áthelyezése kerül Diósgyőrből a napos oldali lelátó, a villanyvilágítás, valamint több olyan eszköz, ami jelenleg is használatos. Messze jutottunk a kezdetektől: a 3,5 milliárdból előbb lett 4,5 milliárd, mostanra pedig 8 milliárd, ami Debrecen után a második legnagyobb vidéki stadionfejlesztési program. Ezt ki kellett érdemelnünk. Igaz, hogy nem nyertünk bajnokságokat, nem vagyunk kiemelt fővárosi klub, de a tavalyi Magyar Kupa döntő Budapesten, a Puskás stadionban megmutatta, hogy mekkora tábor áll a csapat mögött, hiszen minden nekik szánt talpalatnyi helyet elfoglaltak a DVTK-drukkerek. Ez is befolyásolta a döntéshozókat, továbbá klub és a tábor sikeresen szólt be a fejlesztési programba, amikor világossá vált, hogy nem tudtunk 4,5 milliárdból stadiont építeni. Jómagam, mint komoly futballbarát, hatalmas lendületet éreztem magamban, hogy a kormány és a miniszterelnök úr felé ezt az ügyet véghez tudjuk vinni, amit a szurkolói támogatás a többszörösére erősített. Köszönöm mindazoknak, akik ebben részt vettek, akik így döntöttek, együtt összefogva a fejlesztést végig tudjuk vinni.

Kérdéseink
A sajtótájékoztatón több kérdést tettünk fel a polgármesternek, elsőként azt, hogy a több elemből álló projektben mennyit költenek az egyes részfeladatokra, de csak egy összeget nevezett meg: az MVSC pályára 500 millió forintot szánnak, illetve az is elhangzott, hogy a kiemelt meccseket, például egy DVTK – FTC összecsapást aligha tudnak majd itt megrendezni. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mikor kezdődhet az építkezés, pontosabban a bontás a stadionban, amivel kapcsolatban azt mondta a polgármester, hogy az eredeti terv, amely egy korábban meghozott kormányhatározattal számolt, májusról szólt, de ezt valószínűleg nem lehet tartani, június lesz belőle.

Azt is megkérdeztük dr. Kriza Ákostól, hogy a számozott utcákban, a Kilencedik utcáig bezáróan 21–22 lakóingatlant érintő területet mikorra lehet az építkezésbe bevonni, amire azt a választ kaptuk, hogy „ennek a kiemelt kormányzati projektnek megvan az algoritmusa, és a kisajátítások a jogszabályok figyelembevételével fognak végbemenni”.

Azt is megkérdeztük a városvezetőtől, hogy a Lorántffy utca irányába tervezett útnak a vonalvezetése érinti-e a már megépített pályákat, amire azt a választ kaptuk, hogy a stadion és környezetének építészeti tervével egy időben ismertetik ezt.

Arra is rákérdeztünk, hogy az állami költségvetéséből a 2014-es évre előirányzott 1,75 milliárd forint megvan-e, amire azt a választ kaptuk, hogy „minden forrás rendelkezésre áll”.

eszak.hu
Berecz Csaba