9 éve alakult meg a Demokratikus Koalíció: ,,Úgy döntöttem, hogy küzdök" – mondta Gyurcsány Ferenc

2020.10.24 16:47

Úgy döntöttem, hogy küzdök – közölte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció kilencedik születésnapját ünneplő online rendezvényen. A szűk egyórás adásban megszólalt Dobrev Klára és megtudhattuk azt is, hogy ki a leghangosabb az elnökségi üléseken.

Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben
 
Fotó: Kovács Tamás / mti.hu
 
Gyurcsány Ferenc már a rendezvény elején egy videóüzenetben felidézte a politikában töltött elmúlt 16 évét, azzal kezdve, hogy „egy jobb világot akart teremteni”. Nem hagyta ki az őszödi beszédet sem, amelynek szavai szerint is drámai hatása lett. – Persze a beszéd a jobboldal számára apropója lett egy erőszakos puccskísérletnek. Drámai napokat éltünk meg, próbáltam megóvni az ország biztonságát, nyugalmát, megtartani erejét – ezzel emlékezett vissza a 2006-os őszi eseményekre, nem említve konkrétan az ellene tüntetőket, a barikádokat és a rendőri túlkapásokat sem.
 
A politikus felidézte a miniszterelnöki lemondását, hogy visszamehetett volna az üzleti életbe, hogy hívták a Harvardra tanítani, de az „ő élete, hivatása, jövője a politika”. Beszélt a Demokratikus Koalíció megalapításáról, arról, hogy 2014-re megkerülhetetlenek lettek és mára önálló frakciójuk van a parlamentben. – Úgy döntöttem, hogy küzdök – közölte, hozzátéve, hogy „a küzdelem végén győzni fogunk: ti is, mi is, Magyarország is és Európa is”.
 
Dobrev Klára, a párt európai parlamenti képviselője akinek neve egyébként gyakran felmerül esetleges miniszterelnök-jelölti aspiránsként – egy rövid, néhány perces üzenettel jelentkezett, mégpedig a tavaly októberi önkormányzati választások témájában. – Az egész világnak bebizonyítottuk, ha összefogunk, győzni tudunk – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a voksoláson „komoly vereséget mértek az Orbán-rendszerre”. Arról is beszélt, hogy azóta bebizonyították, nem csak kampányolni, hanem kormányozni is tudnak együtt, szavai szerint „sokszor a kormány helyett is vigyáztak az országra”.
 
Az EP-képviselő megfogalmazása szerint a változást hozó recept egy évvel ezelőtt az összefogás volt és ez lesz 2022-ben is. – A közös listából lesz közös győzelem, a közös győzelemből közös Magyarország, mert megtanultuk, ha összefogunk, győzni fogunk – mondta.
 
A rendezvényen többször is elhangzott, hogy a DK a magyar ellenzék vezető ereje, Magyarország legeurópaibb pártja. Kiderült az is, hogy Gyurcsány Ferenc példaképe az édesanyja volt, Gy. Németh Erzsébet pedig a reggeli szereplései előtt énekel a kocsiban. Vadai Ágnes a leghangosabb az elnökségi üléseken, a kedvenc élete pedig a birkapörkölt. Arató Gergely pedig elmondta azt is, ha egy filmcímmel kellene jellemezni a pártot, az Az elnök emberei lenne.
 
Katona Mariann 
hang.hu
 
Az élő adás felvétele ide kattintva tekinthető meg!
Csütörtökön lesz 9 éves a Demokratikus Koalíció | Mandiner