Áder János: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van – Felavatták a felújított borsi Rákóczi Várkastélyt

2021.06.19 15:24

Átadták a magyar állami támogatással felújított borsi Rákóczi Várkastélyt.

A felújított borsi kastély
 
Fotó: Kurucz Árpád
 
A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi Várkastély átadásán szombaton.
 
Fotó: Bruzák Noémi / mti.hu
 
Áder János ünnepi beszédében felidézte: a fejedelem gyermekként élte meg Magyarország felszabadulását a török elnyomás alól, de már fiatalként megtapasztalta, hogy Magyarország nem lett szabad, hiszen a Habsburg Birodalom nem felszabadított országként, hanem leigázottként, alattvalóként tekintett hazájára.
 
Fotó: Bruzák Noémi / mti.hu
 
A köztársasági elnök rámutatott: II. Rákóczi Ferenc okkal hiányolta a Kárpát-medence népeinek törvényes jogait, s hirdette, "nincs törvényes hatalom szabadság nélkül", s ezért - nem hatalomvágyból, hanem szabadságot akarva - indult harcba, mert tudta, hogy a szabadsághoz önrendelkezés és nemzeti önállóság kell.
 
infostart.hu