Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

2018.10.16 20:15

A módosítás kedd este jelen meg a Magyar Közlönyben.

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt
Kihirdették a lakástakarékok állami támogatásának kivezetéséről szóló jogszabályt: a kedd délelőtt elfogadott törvénymódosítás este már meg is jelent a Magyar Közlönyben, ami azt jelenti, hogy Áder János köztársasági elnök is aláírta a jogszabályt, ami már szerdától hatályba lép.
 
A lakástakarékokat eddig évi 72 ezer forinttal támogathatta az állam, ezt most megszüntette a Fidesz. A törvényjavaslatot hétfőn adták be, kedden pedig már különleges eljárásban át is nyomták a parlamenten. A képviselők 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében hagyták jóvá a fideszes Bánki Erik javaslatát.
 
A képviselő indoklása szerint az eddig a lakástakarékokra szánt pénz a jövőben többek között a csok további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatja. Ha ez valóban így lesz, azzal nagyon sok lakásvásárlót kizárnának a támogatottak köréből, gyerek vagy legalábbis a gyerekvállalás ígérete nélkül sokkal nehezebb lesz lakást venni.
 
A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket. Az állami támogatás a törvény hatályba lépése után megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.
 
mti.hu