Áder távozni készül, a református Balog Zoltán költözhet a Várba

2016.12.08 14:06

Komoly fordulat kellene ahhoz, hogy Áder János elvállaljon egy következő ciklust, és úgy tűnik, ezt már sem ő, sem a miniszterelnök nem forszírozza, értesült az atv.hu. De mit szól Balog államfőségéhez a katolikus egyház?

Áder távozni készül, a református Balog Zoltán költözhet a Várba

Áder János köztársasági elnök

A Sándor Palotából az atv.hu-hoz eljutott „jelzések” szerint Áder János úgy készül, hogy 2017 májusa után, ha lejár a ciklusa, már nem lesz köztársasági elnök. Öt évvel ezelőtt, amikor elvállalta a felkérést, azt mondta Orbán Viktornak, csak egy ciklusra készül. Az azóta eltelt időben néhányszor elbizonytalanodott, most mégis nagyon úgy tűnik, hogy jövő tavasszal távozik.

Az atv.hu értesülése szerint a miniszterelnök a közelmúltban találkozott Áder Jánossal a Sándor Palotában, és minden bizonnyal szóba került közöttük a jövő májusi államfőválasztás is. A miniszterelnök – legalábbis hozzá közelállók így tudják – hosszú ideig kifejezetten szerette volna, hogy Áder János 2017-ben se hagyja el a Várat, annak ellenére se, hogy „a közöttük lévő feltétlen bizalmon alapuló kapcsolat már nem volt a régi”.

    Áder kétségkívül kritikusabb elődjénél, a plágiumbotrányba belebukott Schmitt Pálnál, számos törvényt visszaküldött a parlamentnek,  az október 2-i Orbán Viktor által történelminek nevezett népszavazás előtt pedig a közszolgálati televízió műsorában egyszerűen nem volt hajlandó a kormánykommunikációs, a referendumon való részvételre mozgósító tételmondatokat kimondani.

Ehelyett az újkori népvándorlás kapcsán arról beszélt, hogy a Földön rendelkezésre álló vízkészletnek mindössze bizonyos százaléka édes víz, a sivatagosodás egyre komolyabb problémát jelent, ezért is lehet 10 milliók Afrikából való elvándorlására, azaz bevándorlására számítani.

    „Komoly fordulat kellene ahhoz, hogy Áder János elvállaljon egy következő ciklust, és úgy tűnik, ezt már sem ő, sem a miniszterelnök nem forszírozza” – mondta az atv.hu-nak egy, az államfőkeresésre rálátó forrás.

„Tisztességes, jó katolikus gyerek”

Áder János már jó ideje a globális környezeti problémák megoldásáért küzd: amikor Orbán Viktor 2009-ben Brüsszelbe száműzte és uniós képviselő lett, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságában kapott helyet. Legutóbb november végén a budapesti Víz Világtalálkozót is ő nyitotta meg. Hivatalában létrehozta a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságot és annak vezetésével Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövetet bízta meg, ezért olyan hírek láttak napvilágot, hogy az ENSZ-főtitkári székre pályázik. Ezt azonban cáfolták.

kövér lászló házelnök

Kövér László házelnök

Schmitt bukása után Áder Jánost az a Kövér László ajánlotta államfőnek, akit viszont Orbán Viktor szeretett volna a legmagasabb közjogi méltóság posztján látni. Amikor Áder János igent mondott a felkérésre, a Fidesz-frakció zárt ülésén információink szerint Orbán Viktor más erényei méltatása mellett úgy konferálta fel, hogy „tisztességes, jó katolikus gyerek”.

 Lényegében eldőlt

 Hivatalosan nem, de lényegében eldőlt, hogy Balog Zoltán lehet Áder János utóda az államfői székben – tájékoztatta az atv.hu-t egy magas rangú kormányzati politikus. Annak ellenére, hogy munkatársunk érdeklődésére miniszterek és fideszes politikusok is arról beszéltek, még nincs itt az államfőjelölés ideje, és minden ezzel kapcsolatosan megjelent hír csak zavart keltene, több forrás is megerősítette:

    Balog Zoltán személyét illetően csak az okozhatott bizonytalanságot, hogy a rendszerváltás óta kizárólag katolikus államfők – Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László – regnáltak a Sándor Palotában. Balog Zoltán pedig, mint köztudott, református lelkész.

Még tavasszal egy kormányülésen a miniszterelnök maga is beszélt közvetve erről, kerülve a konkrétumokat, ámde Balog Zoltánra utalva azt a dilemmát fogalmazta meg:

    lehet-e református a köztársasági elnök, ha az ország miniszterelnöke is az? (Különösen, hogy a harmadik közjogi méltóság, Kövér László házelnök is református.)

Orbán Viktor semmiképpen sem szerette volna, ha államfőjelöltjének személye miatt ellenérzés támad például Erdő Péter esztergom-budapesti érsekben, illetve a katolikus egyház vezetésében. A Népszabadság már tavasszal írt arról, hogy Orbán Viktor szíve szerint Balog Zoltánt szeretné köztársasági elnöknek (akit szintén Kövér László ajánlott), de voltak, akik az EMMI-miniszterrel szemben Maróth Miklós Széchenyi-díjas akadémikusra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem volt dékánjára hívták fel a figyelmét.

balog zoltán, emmi miniszter

Balog Zoltán, EMMI miniszter

 

Együtt mentek a pápához

Balog Zoltán október elején egy Index-interjúban arra a kérdésre, hogy beszélt-e már Orbán Viktorral az esetleges köztársaságielnök-jelöltségéről, mindössze annyit mondott, „sok mindenről szoktunk beszélgetni vele”. Majd úgy folytatta: „amikor ennek eljön az ideje, az arra illetékesek beszélnek majd a nyilvánosság előtt arról, kit tartanak alkalmas köztársasági elnöknek”. Orbán Viktor kapcsán Balog Zoltán azt mondta, hogy 26 éve ismerik egymást, baráti a kapcsolatuk, aminek a mostani főnök-beosztotti viszony nem tesz túl jót, de amikor augusztus végén a pápánál jártak, egy kicsit többet beszélgettek, Rómában barátként töltöttek egy napot.

    Rómában kerülhetett szóba konkrétabban is közöttük az államfőválasztás kérdése – valószínűsítette az atv.hu-nak egy befolyásos kormány közeli forrás.

Egy másik, a katolikus püspöki kar véleményét is ismerő politikus az atv.hu-nak azt mondta, nincs napirenden az államfőválasztás, és legalább jövő márciusig nem is foglalkoznak vele, ám tudomása szerint a katolikus egyház részéről informálisan sem emelnének „vétót”, amennyiben Balog Zoltán jelölését támogatná a miniszterelnök. Annak ellenére is ez a mostani álláspont, hogy az evangélikusok mellett

    a katolikusok körében sem okozott osztatlan lelkesedést Balog Zoltánnak az a megnyilvánulása, hogy az evangélikus Bayer Zsolt szelíden fogalmazott Luther Mártonhoz képest, amikor Ferenc pápa szavait a blogján úgy kommentálta, „A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember”.

Később a miniszter sajnálatát fejezte ki, ha bárkit megbántott volna. Enyhíthette mindezt, hogy Bayer Zsolt kitüntetése kapcsán hétfőn a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt – aki a KDNP elnöke is és kiváló kapcsolatot ápol a katolikus egyház vezetőivel –, is azt mondta a Parlamentben, hogy a halálos ágyán is fogja majd Bayer Zsolt kezét.

Nincs tülekedés

Kormányzati és Fidesz fronton nincs nagy tolongás a köztársasági elnöki pozícióért akkor sem, ha a legmagasabb közjogi méltóságról van szó, hiszen reprezentatív funkció. Ha a mostani helyzetnek megfelelő forgatókönyv íródik 2017 májusában, azaz a miniszterelnök Balog Zoltánt jelöli államfőnek, az kisebb kormányátalakítással is járna, hiszen a humán csúcsminiszter megatárcát felügyel, a közigazgatásin kívül kilenc államtitkárság tartozik az Emberi Erőforrás Minisztériumhoz.

Csuhaj Ildikó
atv.hu