Adókedvezmény nyugdíjasoknak?

2014.12.05 19:15

A nyugdíjasokra vonatkozó adójogszabályok módosítását, valamint adókedvezmények bevezetését is elképzelhetőnek tartja a kormány annak érdekében, hogy a nyugdíjban részesülők minél tovább maradjanak a munka világában. A Fidesz szerint ugyanis vannak olyan hiányszakmák, ahol szükség van a nyugdíjasok munkavállalására is.

Adókedvezményben részesülhetnének azok a nyugdíjasok, akik a nyugdíjellátás mellett továbbra is dolgoznának, vagy visszatérnének a munka világába – értesült lapunk. A kormány elképzelései szerint azok a nyugdíjasok, akik munkavállalók is, csak a munkabérük után fizetnének adót, és emellett a teljes nyugdíjukat is megkapnák.

A felvetésről, miszerint minél több nyugdíjas maradjon a munka világában, Tuzson Bence beszélt kedden a parlamentben. A Fidesz szóvivője szerint a kormány felismerte azt, hogy bizonyos szakmákban alig lehet szakembert találni, ezért adójogi szabályok esetleges módosításával ösztönöznék a nyugdíjasok munkavállalását a hiányszakmákban. Tuzson lapunknak elmondta: míg évekkel ezelőtt még az jelentette a problémát, hogy a fiatalok bizonyos munkaköröket nem tudnak betölteni a nyugdíjasok miatt, most pont fordított a helyzet. – Vannak hiányszakmák, ahol szükség van a nyugdíjasok munkavállalására is, ezért tartjuk szükségesnek egy olyan, idősebbeket is ösztönző rendszer kidolgozását Magyarországon, amely miatt a nyugdíjasoknak érdemes lesz visszatérni a munka területére – mondta.

A nyugdíjrendszerre vonatkozó jelenlegi törvények különbséget tesznek munkavállalás és munkabérkorlát tekintetében a saját jogú nyugdíjasok, a korhatár előtti és a 40 éves jogosultsági idővel rendelkező nyugdíjasok, valamint a közszférában dolgozó nyugdíjasok között. Az, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, saját jogú öregségi nyugdíjas, és nem a közszférában dolgozik, dolgozhat teljes munkaidőben időkorlát nélkül. Esetükben a munkáltató 27 százalék szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást fizet. A bruttó bérükből pedig 30 százalékot vonnak le.

Nyugdíj szüneteltetése esetén 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is levonnak. Vagyis előfordulhat, ha valaki bruttó százezer forintot keres, akkor ő a munkáltatónak 128 500 forintba kerül, a munkavállaló pedig hetvenezer forintot kap kézhez. Azok, akik 40 éves jogosultsági idővel rendelkeznek, illetve korhatár előtti nyugdíjasok, ugyanúgy dolgozhatnak teljes munkaidőben, de munkabérük éves szinten nem haladhatja meg a minimálbér (2014-ben 101 500 forint) 18-szorosát. Ellenkező esetben attól a hónaptól nem jár nekik a nyugdíj, amelyikben átlépik a munkabér maximumát. A fizetendő és levonandó adók és járulékok az ő esetükben nem változnak.

mno.hu