Adózni nem szeretnek, az egészségügyet és a nyugdíjat féltik a magyarok

2019.09.16 17:15

Az Európai Bizottság nemrég végzett felmérésében arra volt kíváncsi, hogy mi érdekli leginkább az európaiakat a saját és az országuk szempontjából. A magyar eredmények nem adnak okot a büszkeségre - olvasható az adó.hu-n.

 

A portál szerint érdekes, hogy a magyar lakosság alig 5-6 százaléka gondolja, hogy az adózás egyike a két legfontosabb kérdésnek legyen szó az ország helyzetéről vagy a megkérdezett saját életéről.
 
Míg a kétezres években arra a kérdésre, hogy "melyik két témát tartja a legfontosabbnak az ország szempontjából" a magyarok 8 százaléka említette az adózást. Ez már akkor is elmaradt az uniós átlag 20 százaléktól, de azóta nálunk tovább csökkent, körülbelül  6 százalékra. Ez szembemegy a régiós országokkal is, ahol egyre több ember gondolja az adózást az egyik legfontosabb témának.
 
Akkor mégis mi a fontos a magyarok szerint az ország szempontjából?
 
  • egészségügy (45 százalék),
  • áremelkedés (32 százalék),
  • nyugdíj (17 százalék),
  • bevándorlás (17 százalék),
 
Az EU egészében egyaránt a megkérdezettek 21 százalék említette az egészségügyet, az áremelkedést és az munkanélküliséget, míg a nyugdíj kérdését 17 százaléka tartotta a két legfontosabb kérdés egyikének.
 
A magyar állampolgárok a saját életük szempontjából az áremelkedést (36 százalék) tartják a legfontosabbnak, megelőzve az egészségügyet (26 százalék), a válaszadó háztartásának anyagi helyzetét (22 százalék) és a nyugdíj kérdését (19 százalék). Erre a kérdésre az EU-ban is az áremelkedést (31 százalék) választották a leggyakrabban, amelyet szintén az egészségügy (18 százalék), a nyugdíj (15 százalék) és a válaszadó háztartásának anyagi helyzete (13 százalék) követett.
 
ado.hu