Advent első vasárnapján Miskolcon is meggyújtották a hit gyertyáját a Szent István téren

2015.11.29 19:29

Advent első vasárnapja van. Elkezdődött a Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. Vasárnap délután a Szent István téren Kiss Gábor alpolgármester meggyújtotta a hit gyertyáját.

Fotó: Végh Csaba

Míg az emberek gyülekeztek a Szent István téren, addig a mostani alkalmon szolgálatot teljesítő diákok mindenkinek adtak egy-egy mécsest, amik a hitet, az egymás és Miskolc városa iránt érzett szeretetet, az összetartozás érzését jelképezték.

adventi_gyertyagyujtas_151129_vcs_03.jpg

Balajti József iskolalelkész köszöntőjében kiemelte: advent időszakában gondoljuk át, melyek azok az akadályok, amik gátolják, hogy a Messiás elérkezzen hozzánk. Tegyük fel magunknak a kérdést: mi az, ami elválaszt bennünket Istentől és az ő egyszülött fiától? S mi választ el minket egymástól?

- Az aktív várakozást állítja középpontba Isten igéje. Azt mondja, hogy látnunk kell a másikban az embert, akinek szüksége van az én segítségemre. Karácsonyra készülve a minket egymástól elválasztó akadályokat próbáljuk meg leküzdeni – hívta fel a figyelmet Balajti József.

adventi_gyertyagyujtas_151129_vcs_04.jpg

Az iskolalelkész adventi gondolatait követően a Balázs Győző Református Líceum diákjai adtak műsort: szavaltak, énekeltek és egy betlehemes játékkal is kedveskedtek a Szent István téren összesereglett ünneplőknek.

- Ma meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Ez a gyertya lángja még nem tűz, de benne van a melegség és az eljövetel ígérete – fogalmazott Miskolc alpolgármestere. Kiss Gábor hozzátette, a katolikus egyházban a lila a bűnbánatot, a szent fegyelmet és az összeszedettséget jelképezi.

adventi_gyertyagyujtas_151129_vcs_07.jpg

De van-e időnk arra, hogy át is érezzük az advent jelentését? Nemcsak várakozás, de készülődés is az advent. Eltűnőben van azonban a lelki megtisztulás, az egymásra figyelés, a közös beszélgetések öröme, az őszinte gyermeki várakozás.

- Nem elég tehát várakozni, advent alatt nekünk kell angyallá válni: nemcsak karácsonykor, de addig is, minden nap ajándékozzunk meg valakit a környezetünkben a figyelmünkkel, egy mosollyal, egy jó szóval. Szakítsunk egymásra időt, hallgassuk meg a másikat, mi foglalkoztatja őket. Próbáljunk meg valóban odafigyelni, és biztosan megérezzük a kapcsolataink fontosságát, erejét – mondta az alpolgármester, aki köszöntőjét követően meggyújtotta a hit gyertyáját. Közben a Szent István tér fényei is felgyulladtak, beragyogva az ünneplőket.

minap.hu