Adventi meglepetések és ünnepi fények a Diósgyőri várban - részletes programmal

2015.11.28 17:50

Szombaton és vasárnap a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend fegyver- és viselet-bemutatójára, valamint kézműves foglalkozásokra várták, várják az érdeklődőket.

havas_diosgyor.jpg

A Diósgyőri várban is számtalan programmal hangolódhatunk az ünnepekre. Most hétvégén például Nagy Lajos királyunk ünnepét idézi a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend történelmi játéka, de a későbbiekben lesz bábelőadás, betlehemes és Luca-napi mulatságok is.

lovagi_torna_151128_vcs_07.jpg

Az adventi készülődés talán legkülönlegesebb pillanatai a vasárnapi gyertyagyújtások lesznek, mivel az ünnepi koszorút követően a Diósgyőri vár is fénybe borul, jelezve a karácsony közeledtét. A hétvégéken a gyerekek kézműves foglalkozásokon ügyeskedhetnek, a Lovagi Tornák Tere előtti téren pedig adventi vásár és nosztalgia kisvasút várja az érdeklődőket.

diosgyor_var_124.jpg

December hava a Diósgyőri várban különösen mozgalmas lesz, hétvégente több helyszínen is programokkal várják a látogatókat. November 28-án és 29-én Nagy Lajos királyunk ünnepét idézi a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend történelmi játéka, de a későbbiekben lesz bábelőadás, betlehemes és Luca-napi mulatságok is.

Az adventi készülődés talán legkülönlegesebb pillanatai a vasárnapi gyertyagyújtások lesznek, mivel az ünnepi koszorút követően a Diósgyőri vár is fénybe borul, jelezve a karácsony közeledtét. A hétvégéken a gyerekek kézműves foglalkozásokon ügyeskedhetnek, a Lovagi Tornák Tere előtti téren pedig adventi vásár és nosztalgia kisvasút várja az érdeklődőket. A pénteki, szombati és vasárnapi napokon kiadott diák és gyermek várbelépők egy ingyenes utazásra is jogosítanak majd a kisvonaton.

Pál Dénes is a Diósgyőri vár vendége lesz decemberben. Új karácsonyi lemezét, a Régi mesét, a miskolci közönség hallgathatja meg először egy egyedülálló hangulatú koncerten a vár Lovagtermében, december 10-én este 7 órától. A hónap másik különlegessége Lackfi János és Gryllus Dániel előadói estje, Feldaraboljuk a végtelent címmel. Az est december 17-én lesz.

Az Alsó várudvar programjai ingyenesen, míg a Felső várudvar programjai várbelépővel látogathatóak.

2015. november 29. vasárnap

11:00, 15.00 (Felső várudvar) A KIRÁLY ÜNNEPE - a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend fegyver-, és viselet bemutatója és történelmi játéka

13.00 - 15.00 (Alsó várudvar- Déryné ház) KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS - asztali dísz készítése

17:00 (Alsó várudvar) ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS ÉS DÍSZKIVILÁGÍTÁS

2015. december 5. szombat

15.00 (Felső várudvar) BOHÓCOK A HÓBAN - a Miskolci Csodamalom Bábszínház előadása

13.00 - 15.00 (Alsó várudvar- Déryné ház) KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS – mikulás készítés és mézeskalács mikulás díszítése

2015. december 6. vasárnap

15.00 (Felső várudvar) BOHÓCOK A HÓBAN - a Miskolci Csodamalom Bábszínház előadása (leírás a szombati programnál)

13.00 - 15.00 (Alsó várudvar- Déryné ház) KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS – mikulás készítés és mézeskalács mikulás díszítése

17:00 (Alsó várudvar) ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS ÉS DÍSZKIVILÁGÍTÁS

2015. december 12. szombat

Egész nap folyamatosan (Felső várudvar) LUCA, LUCA KITTY-KOTTY! - időutazás a Luca-napi hagyományok, népszokások és hiedelmek bűvkörében, Pék Dudás Zsuzsi és barátai közreműködésével.

14.00 - 16.00 (Alsó várudvar) KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS - harangfonás pedignádból

2015. december 13. vasárnap

Egész nap folyamatosan (Felső várudvar) LUCA, LUCA KITTY-KOTTY! - időutazás a Luca-napi hagyományok, népszokások és hiedelmek bűvkörében, Pék Dudás Zsuzsi és barátai közreműködésével.

14.00 - 16.00 (Alsó várudvar) KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS - harangfonás pedignádból

15.00- 17.30 (Alsó várudvar) ÉLŐ BETLEHEM A VÁRUDVARON

17:00 (Alsó várudvar) ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS ÉS DÍSZKIVILÁGÍTÁS

 2015. december 19. szombat

15.00 (Felső várudvar) BETLEHEMES hagyományőrző játék az Aranykapu Társulat előadásában.

13.00 - 15.00 (Alsó várudvar) KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS – gyertyamártás

2015. december 20. vasárnap

 16.00 (Felső várudvar) BETLEHEMES hagyományőrző játék az Aranykapu Társulat előadásában.

14.00 - 16.00 (Alsó várudvar) KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS - gyertyamártás

17.00 (Alsó várudvar) ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS ÉS DÍSZKIVILÁGÍTÁS

MINDEN HÉTFŐN ÉS PÉNTEKEN: TITOKZATOS GYÓGYNÖVÉNYEK - Pászk Norbert gyógynövény szakértő előadása és gyógynövénytúrái a Lovagteremben 11 és 13 órai kezdettel.

MISKOLCIAK HÉTFŐJE: a miskolci lakcímkártyával rendelkezők a hónap minden hétfőjén 500 Ft-os kedvezményes jegyárral látogathatják a várat. A jegyár tartalmazza a Titokzatos gyógynövények elnevezésű előadás meghallgatását és gyógynövénytúrán való részvételt is.

Koncertek a Diósgyőri várban

2015. december 10. csütörtök, 19.00

Diósgyőri vár, Lovagterem

PÁL DÉNES KARÁCSONYI KONCERTJE A DIÓSGYŐRI VÁRBAN

Pál Dénes egy varázslatos karácsonyi koncerttel lepi meg rajongóit, melyen a legszebb ünnepi klasszikusok, és a karácsony legvidámabb dalai csendülnek föl, köztük a Feliz navidad vagy a Holly Jolly Christmas. Dénes egy vadonatúj, magyar nyelvű karácsonyi dalt is készített ebből az alkalomból, mely a Diósgyőri várban hallható először élőben! Az este különlegessége, hogy teljes egészében az ünnep hangulatát tükrözi, nem csak a magával ragadó hangzásban, de a látványban is.

Jegyár: 2900 Ft

2015. december 17. csütörtök, 19.00

Diósgyőri vár, Lovagterem

LACKFI JÁNOS ÉS GRYLLUS DÁNIEL: FELSZELETELJÜK A VÉGTELENT

A művészet mindig a végtelent próbálja megfoghatóvá tenni, nincs ez másképpen Gryllus Dániel és Lackfi János közös estjén sem. Ők ketten fülön csípik a végtelent egy ballagó folyóban, Villon apró képeiben, a nem ingyenkonyhás lét-levesben, a hatványozottan szaporodó plüssnyuszikban, a kopaszodás folyamatában, anyós-sárkányokban és egyéb köznapi jelenségekben.

Jegyár: 2900 Ft