Ahova letették, azóta ott nincs baleset – újabb csúszásgátló burkolat Miskolcon

2015.11.12 05:42

Magyarországon 12 óránként meghal valaki a közutakon. Ezt a számot szeretnék csökkenteni azokkal a csúszásgátló útburkolatokkal, amelyeket egy alapítvány telepít országszerte. A speciális műanyag burkolatnak köszönhetően drasztikusan csökken a féktávolság, így nő a közlekedés biztonsága.

Pillanatok alatt megáll az autó a Soltész Nagy Kálmán utca egyik gyalogátkelőjénél. Az útburkolatot egy speciális csúszásgátló bevonattal látták el, így vészfékezésnél akár ötven százalékkal is csökken a féktávolság.

living_road_zebra_151110_vcs_01.jpg

Fotó: Végh Csaba

- Országszerte 21 ilyen útburkolatot létesítettünk, hiszen a közlekedésbiztonság az alapítványnak az egyik legfontosabb tevékenységi köre – mondta Olt Boglárka, Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője. - Emellett a kerékpáros utak biztonsága is fontos és az utak biztonságára is oly módon figyelünk, hogy közösségi kátyúfigyelő rendszert üzemeltetünk.

A bevonat színe is figyelemfelkeltő, így amellett, hogy jobb a gumik tapadása, a gépjármű vezetője is hamarabb észleli, hogy lassítania kell. A Living Road nevű találmány magyar szabadalom, amelyből egyet már felfestettek a Győri kapuban. Pfliegler Péter alpolgármester azt mondta: ott bevált a gyalogátkelő.

living_road_zebra_151110_vcs_03.jpg

Miskolc önkormányzata ismét indult azon a nyílt pályázaton, amelyet a Generali Biztonságért Alapítvány írt ki. Erről Pfliegler Péter alpolgármester nyilatkozott.  - Az elsőt két éve adtuk át. A Győri kapuban, a Tokaj Kereskedőház környékén azóta nem történt baleset ezen a területen – tette hozzá az alpolgármester.

Ezzel az eredménnyel elégedettek lennének a most átadott szakaszon is, amelynek két oldalán egy iskola és egy óvoda is működik, ezért naponta több száz gyerek kell át az úttesten.

minap.hu