Ajánlat Gyurcsánynak az MSZP-től

2017.04.10 06:11

Gyurcsány akkor sem lépne hátrébb, ha ez lenne az ellenzéki összefogás feltétele

fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Biztos parlamenti helyet jelentő egyéni választókerületet kaphatna Gyurcsány Ferenc, cserébe azért, hogy ne legyen rajta egy közös MSZP–DK országos listán – a Magyar Nemzet információi szerint legalábbis ez a forgatókönyv is felmerült a szocialisták felső vezetésében. Ráadásul nem is akármelyiket, hanem az MSZP számára szimbolikus jelentőséggel bíró, szocialista fellegvárnak számító XIII. kerületet. Az persze nagy kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc egyáltalán belemenne-e egy ilyen alkuba, elfogadva azt, hogy ezzel a DK elnökeként az országos listán nem kap helyet. Ahogy az is felmerült többekben, ez miként egyeztethető össze Botka László szegedi szocialista polgármester mostanában sokat sulykolt állításával, miszerint az MSZP leszámolt a 2010 előtti időszakkal.

A Magyar Nemzet információi szerint egyébként egyre több az aggodalmas hang az MSZP-ben, miután nem igazán látszik eredménye a Botka László által meghirdetett stratégiának. A polgármester terve az volt – miután eredménytelen lett az egyeztetés a többi baloldali párttal –, hogy a választók felé fordulnak, és az új szavazók bevonzására koncentrálnak. Úgy tudjuk, Botka László többek között a „Martin Schulz-hatással” érvelt: azt hozta példaként, hogy Németországban Schulz színre lépésével milyen jelentősen megerősödött a szociáldemokrata párt (SPD) az Angela Merkel által vezetett CDU–CSU jobbközép pártszövetséggel szemben. Az elképzelés az volt, hogy ehhez hasonlóan az MSZP is hónapról hónapra növelni tudja támogatottságát a „Fizessenek a gazdagok!” szlogennel és az igen népszerűtlen Gyurcsány Ferenc elutasításával, miközben a riválisnak számító DK bázisa csökken. Ezzel – legalábbis terveik szerint – kialakult volna az a helyzet, hogy a szocialisták kerülnek olyan domináns pozícióba, amikor az összes többi pártnak lényegében hozzájuk kell igazodnia. Ez azonban a közvélemény-kutatásokban egyáltalán nem látszik, hibahatáron belüli az emelkedésük, és Gyurcsány Ferencék sem roppantak meg. Habár korábban Botka László május 1-jére ígérte, hogy stratégiájának kézzelfogható eredménye lesz, forrásaink ebben már kevésbé bíznak. Talán nem véletlen, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje mostanában már inkább az őszről beszél úgy, mint amikorra beérhet az elképzelése.

Információink szerint az MSZP-ben egyre többen látják úgy, el kell gondolkozni, ha így nem megy, akkor mit tudnának tenni. Azt hangsúlyozták, hogy ezt nem Botka László nélkül, hanem kifejezetten az ő személyével együtt képzelik el.

Katona Mariann
mno.hu

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.10.