Akár a térdporcot is helyreállíthatják - Új eljárás Debrecenben +(videó)

2016.01.28 21:25

Az operáció során a zsírszövetből olyan sejteket nyernek, amelyek a testbe visszajutva regenerálják a sérült vagy hiányzó szöveteket.

A műtét során olyan sejteket nyernek ki a zsírszövetből, amelyek a testbe visszajuttatva képesek regenerálni a sérült szöveteket – helyreállítani például a térdporcot. Magyarországon először egy debreceni magánklinikán végezték el az újfajta operációt. A lényege, hogy a betegből zsírszövetet távolítanak el, két egyenként két milliméteres lyukon. A kivett zsírt henger alakú edénybe, egy sóoldatba töltik. Ezt összerázzák, így választják szét a sejteket.

Újszerű műtéti eljárást mutattak be Debrecenben

Újszerű műtéti eljárást mutattak be Debrecenben

- Úgynevezett mechanikus szeparálás történik. A sejtméretek szerint választódik el a kívánt és nem kívánt sejtféleség, így tudjuk feldúsítani, visszanyerni a számunkra fontos sejteket – magyarázta Molnár Csaba vezető főorvos.

Egy olasz orvos fejlesztette ki a technológiát. Az eljárást már a világ több országában alkalmazzák, Magyarországon azonban most először. Elsősorban az ortopédia, traumatológia, területén, a porc regenerációjára használják a technológiát. A regeneratív sejteket visszajuttatva a bőrt is meg lehet fiatalítani.  A folyamatnak a tapasztalatok szerint a műtét után, 3-4 hónappal lesz érezhető eredménye.

dehir.hu