Akarja tudni, mennyivel emelik a német nyugdíjakat?

2016.04.21 20:28

Németország jobban teljesít. A kormány nyugdíjemelésről döntött, már július 1-től emelkednek a juttatások. Az ország nyugati felében 4,25, Kelet-Németországban 5,95 százalék lesz a növekedés. Jóval több, mint Magyarországon. Ott ugyanis van bevándorlás, és a nyugdíjakat nem hasraütéssel, politikai döntéssel, hanem a bérek emelkedése alapján állapítják meg.

A német kormány szerdán jelentős nyugdíjemelésről döntött, és elkészítette az ehhez szükséges rendelettervezetet. Az úgynevezett nyugati tartományokban 4,25, Kelet-Németországban 5,95 százalék lesz a növekedés, amely összesen mintegy húszmillió nyugdíjast érint. A Der Spiegel szerint ezt a jó foglalkoztatási helyzet és az emelkedő jövedelmek teszik lehetővé.

Rente, Renteneintritt

Német nyugdíjasok

A Német Szociális Szövetség (SoVD) kritikája szerint az emelés mit sem javít a fő problémán, a nyugdíjasok körében terjedő szegénységen. Már 536 ezer nyugdíjas szorul segélyre. Ehelyett a nyugdíjak szintét hosszú távon stabilizálni kellene.

A jövedelem kevesebb, mint fele jár

Jelenleg a német „standard nyugdíj” az átlagjövedelem 47 százalékát teszi ki, és ez 2030-ig 43 százalékra csökken. Erről még az előző, szocialista-zöld párti kormányzat döntött 2004-ben. Azóta sok politikus, a jelenlegi koalíció tagjai is felvetette, hogy változtatni kéne a rendszeren és jobban növelni kellene a nyugdíjakat.

Németországban is hasonló a probléma, mint nálunk: ugyanúgy kevés a gyerek, egyre kevesebb a dolgozó, több a nyugdíjas, egyre kevesebben fizetnek járulékokat, amiből nyugdíjakat lehetne fizetni. Csakhogy ott a jelentős bevándorlás – főleg a kelet-európai országokból, köztük Magyarországról – sokat javít a helyzeten.

Már spórolni sem érdemes

Magyarországon az idén 1,6, jövőre 0,9 százalékkal emelkednek, illetve emelkedhetnek a nyugdíjak. A bérek ugyanakkor itt is erősen megugrottak, februárban bruttó 5,9 százalékkal éves szinten, míg a nettó bérek 7,5 százalékkal nőttek. Ha ehhez lenne kötve a nyugdíjemelés, akkor jóval nagyobb lehetne a növekedés, de a korábbi években rendre bőven az infláció felett emelték a nyugdíjakat. Most ezért a jelek szerint csak a szinten tartás a cél.

További probléma a minikamatok (vagy inkább nulla, sőt mínuszos kamatok) világa. A németek köztudottan spórolós nép, sokan takarékoskodnak, vagy takarékoskodnának öreg napjaikra, de ha nem kapnak rá kamatot, akkor nem igazán érdemes. Különösen a fiatalok szkeptikusak ezzel kapcsolatban, akiket 20-40 év múlva még fokozottabban érinthet ez a probléma.

Ennyi ott az átlagnyugdíj

Amint a Focus Online cikkéből kiderül, a német nyugdíjak a dolgozók béréhez vannak kötve, így az emelés mértékét hozzávetőleg már hónapokkal ezelőtt meg lehetett becsülni, nem a kormány jó szándékán múlott. A nyugdíj jelenleg havi 1080 euróig (mintegy 335 ezer forintig) adómentes, és 2040-ig a korábbi döntéseknek megfelelően teljesen adómentessé válik.

Decemberben 1176 euró volt az átlagos német nyugdíj, azaz mintegy 364 ezer forint, a magyar értéknek nagyjából háromszorosa. (Érdemes hozzátenni, hogy az árak viszont Németországban euróban átlagosan durván kétszeresek.) Tavaly, 2015. július 1-től egyébként a nyugati tartományokban 2,1, a keleti szövetségi államokban 2,5 százalékkal nőtt a német nyugdíj, az infláció ott is nullához közeli.

privatbankar.hu