Akiket a mozdony füstje megcsapott – vasútmodellezők Miskolcon

2015.04.13 08:30

Börzét tartott vasárnap a Miskolci Vasútmodellezők Egyesülete a Vörösmarty Művelődési Házban. A hét éve fennálló szervezet titkárától megtudtuk, egy-egy modell értéke akár a 100 ezer forintot is elérheti.

„A családunkban senki nem dolgozott a vasútnál, mégis, azt mondhatom: aki egyszer beleszeret ezekbe a járművekbe, az nagyon tud rajongani értük. Mondhatom, engem is már fiatalon megcsapott a mozdony füstje” – mondta el érdeklődésünkre Bikki Attila.

Aki nagy szeretettel mustrálgatja a hatalmas monstrumokat, előbb-utóbb megtanulja megkülönböztetni az egyes típusokat, kívülről fújja azok tulajdonságait, majd eljut odáig, hogy otthonra, magának is szeretne egy hasonlót – s elkezdi beszerezni azokat az alkatrészeket, amikből kicsiben modellezni tudja a vasúti járműveket.

Majd ha ezzel megvan, elkezd köré terepasztalt építeni. Az aprólékos kidolgozásnak gyakorlatilag soha nincs vége. Mint az egyesületi titkár is rámutatott, egy vasútmodellező soha nem érzi azt, hogy készen van egy „műve”; mindig finomít, csiszol, kiegészít a terepasztalon, s így válik egyre részletgazdagabbá egy-egy vasúti környezet.

Az érdeklődők között természetesen sok gyermek megtalálható és néha bizony a gyengébbik nem képviselői is fel-feltűnnek egy-egy börzén, a látogatók zöme azonban a középkorosztályból kerül ki. A titkár felhívta arra is a figyelmet, hogy szívesen várnak újabb tagokat az egyesületbe, olyanokat, akik komolyan érdeklődnek a vasútmodellezés iránt.

minap.hu