Akinek a munkájára szükség van, az zsarolhatja a betegeket?

2017.05.21 19:36

Nem zárták ki az orvosi kamarából (MOK) azt az onkológus nőgyógyászt, akit öt év felfüggesztett börtönre ítéltek, mert különböző összegeket kért a vizsgálatokért és a beavatkozásokért a betegektől. A MOK etikai bizottságának határozata szerint a továbbiakban is praktizálhat - tudta meg a hvg.hu.

 
Az etikai bizottság határozata nem jogerős. A lap megkereste a MOK-ot az információ megerősítésért, de egyelőre nem kaptak választ.
 
A felfüggesztett börtönbüntetést tavaly azzal indokolta a Veszprémi Törvényszék, hogy nagy szükség van az orvos szakmai tudására, ezért a betegek és a társadalom érdeke is, hogy szabadlábon maradhasson. A nőgyógyász operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot kért el a betegeitől.
 
A MOK akkor indított etikai eljárást, amikor az 1001 orvos hálapénz nélkül elnevezésű Facebook-csoport, és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) erre közös levélben (ezt több mint 200 orvos írta alá) szólította fel - idézi fel a portál.
 
Az egészségügyet átszövő hálapénz káros hatásaival számos szakértő és elemzés foglalkozott, az összes megkérdezett és az elemzések szerint is rengeteg kárt tesz, de nélküle mégsem működik az egészségügy. Olyan mélyen beivódott a rendszerbe, hogy pusztán béremeléssel nem is lehet megszüntetni - ezt például Velkey György, a Bethesda kórház főigazgatója állította egy lapinterjúban.
 
Szepesi Anita
napi.hu