Áldás a jubiláns házaspárokra és a családokra Miskolcon

2014.12.28 15:50

Jubiláns házaspárokat áldott meg Palánki Ferenc püspök a mindszenti templomban, a délelőtti szentmise keretében. Egy évben egyszer van ilyen alkalom, és azért most, mert a karácsony utáni vasárnap a Szent Család ünnepnapja. Így minden család is részesülhetett az áldásból.

Nemcsak a két nagy jubileum – a 25 éves ezüst és az 50 éves arany –, hanem bármilyen kerek évforduló alkalmából kérhetik az áldást a házaspárok. Ilyenkor nem ők erősítik meg az esküjüket, hanem azt kérik, hogy a Jóisten továbbra is segítse őket ebben a szentségben.

Az áldás kérők között van, aki „csak” tíz, de van, aki már 50 éve él házasságban társával. Sőt, az egyik évben egy idős házaspár 62. évfordulóján kérte az áldást – mert nem voltak benne biztosak, hogy a 65-en még együtt lehetnek.

A Szent Család ünnepnapjának az egyház 1969-ben a karácsony utáni vasárnapot jelölte ki. Ez alkalomból hétezer, négy vagy még több gyermekkel rendelkező család találkozott Ferenc pápával a vatikáni audiencia-teremben. Az olasz Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett találkozón több európai országból érkezett család is részt vett, közöttük szlovák, lengyel és magyar nagycsaládok is.

minap.hu