Alig ültek be képviselők a költségvetés vitájára

2016.05.11 09:43

Feszített tempóban, a következő két napban tárgyalja a parlament a 2017-es büdzsét.

Az ürességtől kongó padsorok előtt kezdődött meg a 2017-es költségvetés vitája a parlamentben ma reggel. A büdzsét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mutatja be annak a néhány képviselőnek, aki bement a reggel 8-as munkakezdésre.

A legkitartóbbak az éjszaka közepéig is maradhatnak: a házvezetés úgy oldotta meg a szokásos 30 órás időkeret felosztását, hogy ma és holnap le is zavarják a vitát, ma például a napirendi terv szerint majdnek éjjel negyed háromig tarthat a vita.

A vita nyitányára megnéztük, hogy hol spórol a kormány jövőre, így ezermilliárdot lefaragást számoltunk össze. A Start munkaprogramra, az árva-, az özvegyi, a rokkantsági és korhatár alatti ellátásokra, valamint a családi pótlékra is kevesebb jut az ideinél a jövő évben.

A büdzsé 3,1 százalékos növekedéssel számol, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos hiánnyal. Varga Mihály arról is beszélt: az Európai Bizottság ugyanúgy számol a legfontosabb mutatók esetében, mint a kormány. A hiányról az Eurostattal folyik vita - az Eximbankkal kapcsolatos elszámolás a kérdéses pont - , de a miniszter arról beszélt: egyelőre ezt nem veszik számításba, csak akkor változtatnak a módszertanon, ha az a szakmai egyeztetések után szükséges lesz.

Domokos László ÁSZ-elnök is arról beszélt: egy kivétellel minden törvényi előírásnak megfelel a büdzsé tervezete. A kormányzati szektor strukturális egyenlegének számított mértéke kedvezőtlenebb a középtávú költségvetési hiánycélnál, ami nincs összhangban a középtávú költségvetési cél elérésével, ez azonban nem jelent kockázatot a költségvetés végrehajthatósága szempontjából. Az ellenőrzött bevételi előirányzatok 99,9 százaléka megalapozott, a kiadási előirányzatoknak pedig 99,2 százaléka az az ÁSZ szerint. Írásos véleményében az ÁSZ arra is felhívta a figyelmet: általános kockázatot jelent, hogy a kiadási előirányzatok 53,3 százaléka úgynevezett felülről nyitott, azaz törvénymódosítás nélkül túlléphető előirányzat. Kovács Árpád , a Költségvetési Tanács elnöke pedig azt említette meg: Az EU-transzferek ciklikussága 2015-ben még bővítette a gazdaságunkat, 2016-ban visszafogja, 2017-ben pedig már kezdvezőbben lehetnek a várakozások. Azt is megjegyezte: a kormány alacsonyabb inflációval számolt, mint ami valójában várható.

vg.hu