Alig vannak szakápolók a pszichiátriákon

2016.01.25 12:49

A kiemelt pótlék eltörlése miatt szinte alig van elegendő szakszemélyzet az ország pszichiátriáin - olvasható a Magyar Nemzetben. A betegek többsége a szabályozás szerint szabadon mozoghat, bármikor elhagyhatja a klinikát, így az utókövetés és a visszaesések megakadályozása is nehézkes.

Tunyi Tünde, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának főnővére a lapnak azt mondta, a helyzet nem túl rózsás, mindenhol küzdenek a létszámhiánnyal, az alacsony bérekkel; jó pár éve már nincs kiemelt pótlék sem, ami korábban megtartó erejű volt a szakmában, hiszen akár 30 százalékkal is többet lehetett keresni.

Korábban legalább volt utánpótlás, mert a fiatalok eljöttek a bérért, és aki alkalmas volt, és tetszett is neki a munka, az maradt. Mára ez megszűnt - mondta.

Ahogy lehet, próbálják motiválni az ápolókat; de több pénzt nem tudnak adni nekik. A fizetések a pszichiátrián is a közalkalmazotti bértábla szerint alakulnak: az ápolók kezdő bére bruttó 90 ezer forint, ehhez jönnek a pótlékok. A diplomás ápolók 122 ezer forintot kaphatnak az első években, illetve a pótlékokat. Utóbbi az ügyeleti vagy éjszakai, s az ágy melletti pótlékot foglalja magába, ami mindenkinél különböző. A kiemelt bérpótlék összege ugyancsak a bruttó keresettől függött.

mno.hu