Alkotmányba ütközhet az állami földeket érintő törvényjavaslat

2015.04.08 19:24

A jövő nemzedékek szószolója és a nemzeti parki vezetők együttesen arra kérik a kormányt, hogy gondolja újra az állami földek hasznosításával kapcsolatos álláspontját - áll az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleményében.

Miután Dr. Szabó Marcell, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese konzultált Magyarország nemzeti parkjainak a vezetőivel, közös közleményben kérték meg a kormányt, hogy változtassa meg az állami földek hasznosítására irányuló terveit. A jelenlegi törvényjavaslat szerint ugyanis az állami tulajdonú földek hasznosítása egységes irányelvek alapján történik majd, azonban a közlemény írói szerint ez ellenkezhet az Alaptörvénnyel, mivel kiemelten védett természeti értékeket veszélyeztet.

Szerintük meg kéne különböztetni a természetileg védett területeket, mivel azokon a termelésnek nem a minél nagyobb gazdasági haszon elérését kell szem előtt tartania – mint a mező- és erdőgazdálkodásban általában –, hanem olyan hasznosításra van szükség, amely a terület jellegzetességeihez igazodva a természetes folyamatok fennmaradását, illetve helyreállítását segíti elő. Ilyen lehet például az őshonos állatokkal való legeltetés vagy a biogazdálkodás.

„Az Alaptörvényben megfogalmazott természetvédelmi célok eléréséhez, valamint az egészséges környezethez való jog érvényesítéséhez olyan szabályozásra van szükség, melyek a védett természeti területeknél a természeti értékvédelmet előnyben részesíti a gazdasági célú hasznosítással szemben.” – áll a közleményben, melynek írói emlékeztetnek, hogy a korábbi alkotmánybírósági határozatok szerint a természetvédelmi cél legbiztosabban úgy érvényesíthető, ha a vagyongazdálkodást olyan állami szakmai szervezetre bízzák, amelynek alapfeladata a természeti értékek védelme. Ezért is került számos természetvédelmileg kiemelt terület állami gondozásba az utóbbi két évtizedben.

Jól működő rendszereket csak alapos indokkal célszerű átalakítani – írja Dr. Szabó Marcell, aki aggályosnak tartja, hogy a törvényjavaslat úgy utalná a védett területek vagyonkezelését a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez, hogy az annak tevékenységét szabályozó birtokpolitikai elvek között meg sem jelenik a természetvédelem.

vs.hu