Alkotmánybírósághoz fordul az MTA-t szétverő törvény miatt az ellenzék

2019.07.08 18:27

Összegyűlt a szükséges aláírás és ajánlás.

Képtalálat a következőre: „interpelláció hiller istván https”

 

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA-törvény miatt jelentette be hétfőn a Parlamentben Hiller István MSZP-s képviselő, hozzátéve, hogy ehhez elég aláírás és ajánlás gyűlt össze.
 
Hiller István az MTI összefoglalója szerint az interpellációk során arról beszélt: a kormánypárti többség a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére elvette a Magyar Tudományos Akadémiától annak kutatóhálózatát.
 
Kiemelte, hogy az MTA vagyonát ellentételezés nélkül az államra ruházták át. Hangsúlyozta: nem igaz az az érvelés, hogy a vagyon egyébként is az államé lett volna. Az állami támogatás központi szerepet játszott az Akadémia működésében, de az MTA vagyonának egy jelentős része magánszemélyek felajánlásaiból, ajándékaiból származik – emlékeztetett., és feltette a kérdést, hogy az MTA teljes vagyonát államosítani fogják-e.
 
Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, az intézményfenntartó és az intézményhálózat szerepe változatlan marad a 2021-2027-es időszak uniós forrásainak felhasználása során. Az a cél, hogy megnöveljék a magyar tudomány közösségi forrásokból származó, jelenleg rendkívül alacsony arányú részesedését – fűzte hozzá, és kiemelte, hogy a kormány nem államosította az MTA vagyonát.
 
mti.hu