Alkotmányellenesen titkolták az MNB-alapítványok költekezését

2016.03.31 17:14

Alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban csütörtökön közzétett határozatával.

Az Ab megállapította, hogy az MNB alapítványai, illetve többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai által kezelt adatok megismerését korlátozó törvényi szabályozás, és visszamenőleges hatályba léptető rendelkezései alaptörvény-ellenesek.

Az Ab kiemelte: a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

Továbbá csak feladataival összhangban hozhat létre gazdasági társaságot, alapítványt, így az általa nyújtott vagyoni hozzájárulás nem veszíti el közpénz jellegét.

Elutasította ugyanakkor az Ab az államfőnek azt az indítványát, amely a Magyar Posta és vállalatai által kezelt adatok nyilvánosságával kapcsolatos törvénymódosítást támadta, így azt a jogszabályt Áder Jánosnak haladéktalanul ki kell hirdetnie.

Lázár János a postatörvény módosításáról szóló alkotmánybírósági (Ab) döntést sikerként értékelte,  a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény alkotmányellenesnek nyilvánított módosításáról pedig a kormányinfón azt közölte: a parlamentnek meg kell vizsgálnia a kérdés rendezésének lehetőségét alkotmányos keretek között.

 

Matolcsy Györgynek 10 napja maradt

Az MSZP üdvözli az Alkotmánybíróság MNB-t érintő döntését. A jegybank alapítványai nem titkolhatják tovább az adófizetők pénzének felhasználását, 10 napja maradt Matolcsy Györgynek arra, hogy elszámoljon az alapítványaiban rejtegetett 260 milliárd forint közvagyonnal - írja közleményében Tóth Bertalan, a párt frakcióvezető-helyettese. Az Ab döntésének lényege, hogy a közpénz attól „nem veszíti el közvagyon” jellegét, hogy Matolcsy Györgyre bízzák.

nol.hu