Államalapítás és a Soros-intelmek

2017.08.19 07:52

Miközben a kormány Szent István értékrendjét hozza párhuzamba saját napi politikai küzdelmeivel, az ellenzék a sajtó szabadságáért tüntet az ünnepi hétvégén.

Balog Zoltán a fotón épp „a minőség, a jóság, a szépség és igazság Szent István életművében is megnyilvánuló, tér és idő mechanikus határait elmosni képes erejét” ünnepli

fotó: Molnár Árpád
 
Javában zajlottak az előkészületek országszerte a vasárnapi államalapítási ünnepségekre, ám a kormány már kiosztotta az idei díjait. Áder János államfő ugyanakkor csak majd vasárnap, a déli harangszó kíséretében adja át a legmagasabb fokozatú állami kitüntetést, a Szent István Rendet. A köztársasági elnök oldalán az ünnepségen - ahogyan az szokássá vált az utóbbi években - már feltűnik az utóbbi hetekben szabadságát töltő Orbán Viktor kormányfő is, hiszen a meghívó szerint Áder "Magyarország közjogi méltóságai jelenlétében" adományozza majd e díjat.
 
A pénteket ugyanakkor még a kormányfő bölcsességei nélkül kellett átvészelnünk, így csupán a kabinet prominenseit idézhetjük az államalapítás kormányzati üzenetét megfejtendő. "Megmaradásunk és gyarapodásunk a 21. században is csak a Szent István által ezer évvel ezelőtt lefektetett alapokra épülhet. Ez a magyarok személyes és közösségi szövetségkötése a keresztény hittel és kultúrával" - fogalmazott például Balog Zoltán, aki állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban. Az emberi erőforrás miniszter Magyar Érdemrend Középkereszt, Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral közösen Móra Ferenc-, Pauler Gyula- és Szinnyei József-díjakat adott át. "A kitüntettetek tisztességes munkával, tudományos teljesítménnyel, magas művészettel és rekordokkal járultak hozzá a magyar nemzet életéhez, így folytatói és résztvevői a megmaradásért és gyarapodásért vívott küzdelemnek" - emelte ki Balog.
 
A humánminiszter ezután arról beszélt: augusztus 20-án a minőség, a jóság, a szépség és igazság Szent István életművében is megnyilvánuló, tér és idő mechanikus határait elmosni képes erejét ünnepeljük, valamint mindazt, ami közös bennünk Beregszásztól San Franciscóig, Tel-Avivtól és Torontótól Canberráig és Stockholmig, Gyimesbükktől a Rózsadombig. Szerinte az elmúlt hét év, a demográfiai, az államadósság és a környezetvédelem helyzetének javulása megmutatta, hogy nincsenek vesztett ügyek, lefutott meccsek, ha komolyan nekilátunk, javíthatunk az életünkön. Példaként azt állította, hogy ma már nem a munkanélküliek magas száma a gond, hanem a munkaerő hiánya, mind kevesebb az olyan fiatal, aki sem tanulni, sem dolgozni nem tud. Hozzátette azt is: az állam és az egyházak összefogásának is hála, ma kétszer annyi cigány fiatal jár egyetemre Magyarországon, mint három évvel ezelőtt. Balogon csak kulturális államtitkára, Hoppál Péter tudott túltenni, ő egyenesen azon ismereteiről adott számot: "Szent István jól tudta, csak erős, független állam védheti meg polgárait a külső erőkkel szemben. A mai aktív generációnak is az a feladata, hogy nemzeti kultúránkat és függetlenségüket az ezzel ellentétes nemzetközi tendenciák ellenére is megőrizze".
 

A kormányzati "szentistvánozásnak" itt korántsem lehetett vége, de a honvédelmi miniszter tudott csavarni egyet Koppány mítoszán. Simicskó István ugyanis, mint kitűnt, az Európai Uniót négyelné - legalább - fel. „A mai európai uniós viszonyokat látva, a körülményeket, a brüsszeli bürokraták által megfogalmazott fogalmakat, kijelentéseket, célokat, akkor azt látjuk, hogy nem ismerik István király intelmeit” – fogalmazott Simicskó. A honvédelmi miniszter az államalapítás alkalmából rendezett központi ünnepségen azzal állt elő: „a magyar kormány célja nem más, mint hogy megvédje Magyarországot, segítse az állampolgárai boldogulását. Ezt semmiféle nemzetek feletti, tőkés érdekcsoport nem tudja garantálni. Nem is akarja garantálni és nem is fogja garantálni. Ezt csak mi magunk fogjuk megtenni” – emelte ki.
 

FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

Eközben persze nem cáfolták a kormánypárti képviselők azt sem, hogy az államünnep is a Soros György elleni küzdelem jegyében telik majd. A Magyar Nemzet írt arról még csütörtökön, hogy a diplomáciai küldöttségeknek is ukázba adták, a magyar származású milliárdos elleni harc kell legyen az augusztus 20-i beszédek fő üzenete. Olyan tételek szerepeltek a sorvezetőben, mint hogy „Választás előtt állunk: Szent István Magyarországa és a Soros-terv között”. Mindezt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese úgy magyarázta: „természetesen senkinek nem adjuk a szájába szó szerint, hogy mit kell mondani, de a magyar életet érintő aktualitások, a közélet legfontosabb kérdései vonatkozásában tájékoztatjuk a kollégáinkat is, javaslatokat fogalmazunk meg, hogy melyek azok a témák, amelyeket leginkább relevánsnak tartunk megemlíteni egy ilyen nemzeti ünnep alkalmával”.
 
Mindeközben az Együtt és a Párbeszéd a szabad sajtóért, A függetlenség napja néven felvonulást szervez augusztus 20-ára. A kormányközeli körök vidéki médiavásárlásai és a civil szervezetek megbélyegzése ellen is tiltakoznak majd a 16 órakor, a Szabad Sajtó útján kezdődő felvonulással, amelyen a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, a Korrupcióellenes Szövetség alapítója, Vágó Gábor, Porcsin Zsolt, a hajdú-bihari Napló és a Heves megyei Hírlap egykori főszerkesztője, valamint Hajdú Nóra, az Együtt alelnöke és Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus szólalnak majd fel. A demonstrációhoz csatlakozott az MSZP is, az LMP-t is hívták, de ők távol maradnak.
 
Új érdemkeresztesek
 
Balog tegnap "megkeresztezte" többek között Zeffer András zenészt, a P. Mobil egykori, a MobilMánia jelenlegi tagját, Török Ádámot, a Mini együttes vezetőjét, Keresztes Ildikó énekesnőt, Koltay Gergely zenész-zeneszerzőt, a Kormorán együttes alapító tagját, Pozsgai Zsolt drámaírót, színházi és filmrendezőt, a Pátria Kiadó alapítóját és vezetőjét. Ők mind a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehették át az állami ünnep alkalmából.
A humánminiszter ugyanakkor a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését adományozta többek között Dorozsmai Péter előadóművésznek, a Korál együttes dobosának, a Tom-Tom Stúdió vezetője, Fekete Tibor előadóművésznek, a Korál együttes és a Budapesti Operettszínház basszusgitárosának, vagy épp Fischer László Tamás előadóművésznek, a Korál együttes szólógitárosának. De például Czakó Gábor Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, nyelvrégész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának Áder János megbízásából, Balog a Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetést adta át.
nepszava.hu

Miskolciak is kaptak állami kitüntetést

nagy_kalman_orvos_kituntetes_aug20.jpg

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Nagy Kálmán orvos, címzetes egyetemi tanár, a Temesvári Egyetem díszdoktora, a Miskolci Gyermekegészségügyi Központ és Hematológiai és Transzplantációs Osztály volt vezetője, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Tanszékének volt vezetője.
 
burmeister_erzsebet_konyvtar_kituntet_aug20.jpg
 
Könyvtári szakterületen hosszabb időn át végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Szinnyei József-díjat vehetett át Burmeister Erzsébet Hedvig, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum főkönyvtárosa, volt főigazgatója.
 
A kitüntetettek teljes névsorát  ID E  kattintva tekinthetik meg!
 
kormány.hu