Amíg az állam nem változtat a szegénységhez való hozzáállásán, a társadalomnak kell példát mutatnia

2016.08.23 11:14

Akkor tudunk segíteni, ha olyan programokat találunk ki, amiket az állam képtelen megcsinálni – mondta a hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó Polgár Alapítvány igazgatója, a Klubrádió reggeli műsorának Reggeli személy című rovatában. A főként roma közösségek esélyegyenlőségéért küzdő Szőke Judit szerint a kormánynak másként kellene hozzányúlnia a szegényügyhöz.

Szőke Judit szerint a jól működő programokat el kell terjeszteni, általánossá tenni a településeken, tudatos próbálkozásra van szükség, hogy a sikeres módszerek a bekerüljenek a köztudatba, le kell írni, hogy mivel lehet, és mivel nem lehet változást elérni. 


Azt mondta, egyre többen elhiszik, hogy növekszik a szegénység mértéke, egyre több ember él nyomorban, megnyirbálták a szociális juttatásokat, a közmunka-bér pedig alacsony, ezért segíteni kell a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek és egyre többen szeretnének is segíteni, de ez nagyon nehéz. 

Szőke Judit szerint, aki csak úgy kimegy egy cigánytelepre mondjuk gyerekekkel foglalkozni, nagyon nagy fába vágja a fejszéjét, akár a helyi közösségekkel is szembe kerülhet. 

A civil szervezeteknek éppen az a dolguk, hogy ismerjék a megoldásokat a problémák megoldására, helyiek bevonására, összegyűjtsék azokat, akik tudnak és akarnak segíteni. 

Sok féle program jól jöhet, van szükség tanszergyűjtésre és ruhagyűjtésre is, de az alapítvány igazgatója szerint el kell érni, hogy a helyi közösségek ne tűrjék el a kirekesztést és akarjanak integrálódni, nem szabad, hogy egy roma gyerek természetesnek vegye, hogy lenézik vagy nem kerülhet be egy iskolába a származása miatt. Az igazi változás akkor van, ha ezek az emberek végül tudnak magukon segíteni. 

Az oktatás megszervezésén is változtatni kellene, olyan rossz a struktúra, hogy sok gyerek leszakadásra van ítélve, ezeknek a gyerekeknek egy részét kell a civileknek átvenniük, tanítaniuk és a szegregáció ellen is tiltakozni kell, az integrált oktatást például kötelező lenne az államnak jogszabályokkal kikényszerítenie.
 
Szőke Judit szerint az esélyegyenlőség megteremtésében a civil szervezetek mellett a társadalom szerepe nagyon fontos, önkéntesekre, adományokra van szükség és példát kell mutatni, amíg az állam nem változtat a hozzáállásán.