Anyagi okok miatt dolgoznak tovább a magyar nyugdíjasok

2015.05.12 06:33

Az Európai Unión belül Magyarországon dolgoznak legkevesebben az 50 évesnél idősebbek közül, annak ellenére, hogy nálunk ez indokoltabb lenne a nyugdíj mértéke és az életszínvonal alapján – derül ki az Európai Unió munkaerőpiacot vizsgáló kutatásából. Egy 2012-es munkaerő-piaci kutatás alapján az EU tagállamokban átlagosan az 50-69 éves korosztály 50 százaléka állt munkaviszonyban. Magyarországon ez az arány 40 százalék, amely szintén magas.

Az adatokból az is kiderült, hogy földrajzilag jól elkülöníthető trendeket figyelhetünk meg az emberek időskori nyugdíjba vonulása kapcsán. Míg a tőlünk északabbra fekvő országokban jellemzően a munkájuk szeretete miatt vállalnak plusz éveket a nyugdíjasok, mielőtt végleg elhagynák a munkaerőpiacot, addig Közép-Európában – így hazánkban is – elsősorban az életszínvonal fenntartása és a jövő biztosítása a fő ok.

Ezt támasztja alá az OTP Bank kutatásának eredménye is, amely szerint a magyarok átlagosan egy évig tudják fenntartani az általuk megszokott életszínvonalat a jelenlegi megtakarításaikból. Ezért 66 százalékuk eleve úgy tervezi, hogy a nyugdíj mellett is állást vállal. A kilátások pedig nem jók: a magyar lakosság mindössze 3 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan elegendő lesz félretett pénze arra, hogy az elvárásainak megfelelő életszínvonalon éljen a nyugdíjas éveiben.

– Nagyon sok magyar nyugdíjas azért kénytelen dolgozni, mert a jelenlegi nyugdíja nem elegendő a hétköznapok fenntartásához sem. A jövőben sem fog változni ez a helyzet, ha a fiatalok nem kezdenek el időben megtakarítani a nyugdíjas éveikre például nyugdíj-megtakarítás formájában. Pozitív tendencia viszont, hogy az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál az utóbbi tíz év alatt 54 százalékkal emelkedett meg az egy főre jutó átlagos havi tagdíjbefizetések értéke, amely előre mutató lehet, hogy el kezdik felismerni ennek szükségességét – mondta Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

vg.hu