Április 3-ára tűzte ki az országgyűlési választás és a népszavazás időpontját Áder János

2022.01.11 16:32

2022. április 3-ára írta ki Áder János köztársasági elnök a kilencedik szabad magyar országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást.

korábbi felvétel
 
Április 3-án tartják Magyarország történetének kilencedik szabad országgyűlési választását - derült ki Áder János közleményéből. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő. 
 
Áder János közleményei, amely a köztársasági elnök honlapján jelentek meg: 
 
A választás időpontjáról
 
32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.
 
Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.
 
Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.
 
E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki.
 
A népszavazás időpontjáról
 
Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani.
 
forrás: mti.hu / hvg.h / 24.hu / 444.hu