Ara-Kovacs Attila: Biblia és Pegazus (Vélemény)

2021.07.20 17:51

Amikor az ember érdeklődve vagy épp tanácstalanul figyeli a valóság kavargását maga körül, óhatatlanul emlékképek tolulnak fel benne, melyekben párhuzamok, egyezések tűnnek fel, egyengetve útját az értelmezésnek.

 
Mostanában egyre többször jutnak eszembe romániai emlékek; azok a lehangoló pillanatok, amelyekről a nyolcvanas években azt gondolta a világ, hogy teljességgel elviselhetetlenek; aztán valahogy mégis túltette magát rajtuk. Ilyen önmegadással, fásultsággal figyeltük mi is az abortusztilalom tömeghalálos következményit, az elmebetegek „nyaraltatását” az uránbányák üresen is gyilkos tárnáiban, a lelencgyerekek halálra éheztetését. És mindeközben nem történt semmi. Önmagunkba roskadtunk, a világ pedig félrenézett...
 
Aztán érkezett egy nagyobb tétel biblia az Egyesült Államokból. Dühösek voltunk, hogy az éhezés közepette vajon pont erre lenne a legnagyobb szükség!? Meg csodálkoztunk is, hogy az analfabéták rendszere pont e könyvnek nyit importutat. Pár hónap múlva aztán feltűnt néhány guriga vécépapír Washingtonban, melyekről bizonyítható volt, hogy Romániában készültek a korábban oda beküldött bibliákból.
 
Ahhoz képest, ami akkoriban Romániában történt, mindez igazán csekélységnek számított – mégis a rendszer koporsójába ez verte az utolsó szeget. Soha nem lehet tudni, hogy mi az a pillekönnyedségű, kis ügy, amit egy gyalázatos és gátlástalan rendszer már nem képes elviselni. És ami a maga csöndes morális emelkedettségével lerántja a színről a hazudozót és cellába zárja a tolvajokat.
 
Ara-Kovacs Attila