Árammal védett erőd lett egy olaszliszkai borászat – A szomszédban élő család azóta rettegésben él

2021.03.09 06:35

Az egész községet megosztja egy, leginkább fogolytáborra hajazó épület, amelyet hatalmas betonkerítés és a tetejére szerelt elektromos huzal határol. A Dankó Pista utcában álló házban tizenegyen laknak, s mint mondják, megkeseríti az életüket a szomszédságban felhúzott „vasfüggöny”.

Fél egy olaszliszkai család, hogy tűz üthet ki az áramos kerítés miatt
 
Fotó: Fuszek Gábor

 

– Fél éve rakhattak áramot a kerítésbe, de még csak meg sem kérdeztek róla senkit. Nézzék meg, még a házba is beleépítették a falat, a villanypásztor pedig szinte a tetőhöz is hozzáér. Olyan, mintha egy börtönben élnénk – mutatott felháborodva a kerítésre az utca egyik lakója.
 
Mindeközben az említett házból zaklatottan lépett ki Horváth Miklós (26) és párja, Aranka, akik kérdés nélkül kezdtek el panaszkodni.
 
Horváth Miklós aggódva figyeli a házuk melletti drótokat
 
– Amikor bevezették az áramot, szóltunk, hogy biztosan nem szabályos, hogy pár centire van a háztetőtől, de nem foglalkoztak vele. A fal minket már nem is érdekelne, de ha esik az eső, és éppen a szikrától kigyullad a ház teteje, ki fogja megtéríteni a kárunkat? Valamit biztosan nem jól kötöttek be, mert amikor esik az eső, szabályosan szikrázik, csattan az áram mindenfelé. Nem tudunk aludni sem tőle rendesen, még a szobába is behallatszik – dohogott a Blikknek a férfi, aki a párjával, a gyerekeikkel és egy másik családdal él az épületben.
 
Aranka is a ház lakója, ha esik az eső, az elektromos kerítés különös, vészjósló hangokat ad ki
 
A település polgármesterétől, Kerekes Attilától megtudtuk: régen focipálya volt a területen, de nagyon lejtett, ezért a területet húsz éve eladták egy vállalkozónak, aki elkerítette az egészet. 
 
A borászat tulajdonosa szerint a területéről sok érték tűnt el
 
A Blikk elérte a kerítés túloldalán álló borászat tulajdonosát is. A férfi nem akart nyilatkozni, de annyit elmondott, hogy egy éve vásárolták meg az előző tulajdonostól a területet, amit még ő kerített el 20 éve. Mint mondja, alapvetően nem zavarta, hogy a gyerekek bejárnak focizni, de sajnos egyre több érték tűnt el nyomtalanul. Hiába falazta be a lyukat, azon átbújtak, még utána is megoldották valahogy az átjutást. Leszögezte: a magánterületét körülvevő kerítés tetejére teljesen szabályosan, minden jogszabályt betartva telepítette az áramot. A problémáját pedig teljes mértékben megszüntette. Az elektromos kerítés szerinte nem képes ölni, csak megcsap.
 
Az uniós szabványoknak megfelelő elektromos kerítésvédelmi rendszerek használatára külön jogszabály a mai napig nincs. Az olaszliszkai kerítésben tárolt energia 4,8 joule, ez egy Blikk által megkérdezett villanyszerelő szerint élettanilag veszélytelen, csak kellemetlen áramütés éri a vezetéket megérintő személyt.
 
Barna bácsi megúszta
 
A kesznyéteni uborkásgazda, Szoboszlai Barna bácsi 2008 nyarán vezetett áramot kerítésébe, mert így akarta megvédeni a terményeit. Három tolvajt ez sem zavart: mindannyian átugrottak a kerítésen. Ketten áramütést szenvedtek, az egyikük életét vesztette. A 68 éves gazda börtön nélkül megúszta az esetet.
 
blikk.hu