Aranyos aranytollas a „baloghmari”

2019.03.22 18:04

Életműdíjas lett a Magyar Televízió első női riportere, ahogy az egész ország ismerte, a „baloghmari”. Az Aranytoll adományozását a MÚOSZ Elnöksége és választmánya 1978-ban határozta el. A több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt kiemelkedő és érdemes munkát végzett, elsősorban a nyugdíjas kollégák részére, életművük elismeréseként. A tavasz első napján Balogh Máriát köszöntjük!

Balogh Mária laudációját Bakos László írta.
 
Balogh Mária, Kép: pp/archív
Balogh Mária
Kép: pp/archív
 
Az újságíró szakmát Pécsett kezdte. Indulása nem volt nehézségektől mentes, de kitartásával elérte áhított célját. Számtalan élő helyszíni közvetítés, riportfilm fűződik a nevéhez. A legnagyobb figyelmet azonban Ebédszünet című, rendszeresen jelentkező riportműsora váltotta ki. Gyárak, üzemek munkásaival beszélgetett mindennapjaikról a kamera előtt – tükröt tartva a hatalomnak – is. „Felsőbb körökben” sokszor magasra csaptak az indulatok, ez azonban nem ingatta meg, riportalanyai amúgy is „megvédték”.
 
A Magyar Televízió méltatlanul bánt el vele, távozásakor el sem búcsúztatták. 1972-ben SZOT-díjjal jutalmazták. 2004-ben a Közmédia kiválósága, a Magyar Televízió Örökös tagja, 2013 óta a MÚOSZ Tiszteletbeli tagja kitüntető cím birtokosa.
 
eletforma.hu