Méreg nincs a búzában, de a hőség nagyon betett

2017.07.29 05:25

Jelentős minőségromlást okozott a kora nyári hőség a búzában, mivel a búzaszemek nem tudtak eléggé kifejlődni, ezért a hektolitersúlyok alacsonyak maradtak. Az egyes búzaminták fehérje- és sikértartalma sem kecsegtet sok jóval, ami szintén az időjárás rovására írható. Ezzel szemben a fuzáriumoknak nem kedvezett a kánikula, így a kevés csapadék miatt nem fertőztek idén a gombák.

Rosszul érinti majd a hazai malmokat az a látványos minőségromlás, amelyet a május végi-június eleji kánikula okozott a búzában. A brutális hőség miatt ugyanis a búzaszemek nem tudtak eléggé megnőni, aminek következménye az alacsony hektolitersúlyokban mutatkozott meg - mondta az agrárszektor.hu-nak Párkányi Gábor, a budapesti székhelyű SGS Hungaria Kft. üzletágvezetője.

A fehérje-és sikértartalom értékek átlagosnak bizonyultak idén, viszont óriási szórások vannak az egyes mintákban. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan minták, amelyek fehérje- és sikértartalma nagyon jó, másoké viszont annál rosszabb.

Így összességében a minősítés során megállapították, hogy idén nem lesz erős közepes búzaminőség sem, pont amiatt, hogy nagyon szélsőséges, vagyis a nagyon alacsonytól a nagyon magasig tartó átlagértékeket mértek az egyes mintákban. Ennek a szórásnak a szélsőséges időjárás az oka, ami az idén sújtotta a földeket

- tájékoztatott az üzletágvezető.

Idén ugyanakkor nem okozott kárt a búzában a fuzárium-fertőzöttség, amelyet a mérsékelten reprezentatív, néhány száz búzaminta vizsgálatából állapítottak meg. A fuzárium fertőzöttségért a don-toxin felelős, amely jelen van ugyan a mintákban, de a betakarított malmi búzában határérték alatti mennyiségeket mértek. Ezzel szemben a termelők és a szakemberek többsége szerint idén rossz lesz a búza minősége, és sok helyen inkább takarmány lesz a betakarított gabonából - emelte ki Párkányi Gábor.

Kovács György, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. növénytermesztési és állattenyésztési igazgatója elmondta, hogy az idei év száraz időjárása miatt a betakarítás után ők sem tapasztaltak fuzárium-fertőzöttséget a búzában. Ezzel szemben a fehérje-és sikértartalomban elég nagy szórást tapasztaltak az egyes mintákban. Ennek leginkább az az oka, hogy a tavalyi évben nagyon elhúzódott a vetés, és a búza nagy része késve került a talajba. A vetés után ráadásul lehullott egy nagyobb mennyiségű csapadék is - tette hozzá.

A fuzárium, és egyéb gombák a raktárban már eltárolt gabonában is tovább élnek, és jövő tavaszra valószínűleg magasabb értékek mérhetők majd.

Van olyan gomba, amelyik annyira észrevehetetlen, hogy az utolsó pillanatig nem észlelhető toxintartalom. Ilyenkor csak az aratás után, a raktárba kerülve jelenik meg a gomba, amikor a betakarítás miatt sokkhatás éri a növényt.

Érdemes ezért odafigyelni a már betárolt gabonára, és a nagyobb tételeket időközönként megnézetni, ősszel, betakarításkor és szállítás előtt is - vélik szakértők.

agrarzona.hu